‘Servië moet beloven: geen geweld’

De Servische regering moet zich formeel distantiëren van opmerkingen als zou Servië met wapengeweld kunnen reageren op een onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo; de opmerkingen moeten worden teruggenomen.

Dat zei gisteren in Londen Wolfgang Ischinger, namens de EU lid van de trojka van diplomaten die zonder succes heeft geprobeerd een compromis te vinden over de toekomst van Kosovo. Hij reageerde op opmerkingen van Aleksander Simic, een adviseur van de Servische premier Koštunica. Simic zei woensdag dat oorlog een laatste optie is voor elke staat die zijn nationale belangen verdedigt.

Volgens Ischinger is dat „een duidelijke schending” van de beloften die Servië aan de onderhandelingstafel heeft gedaan – namelijk dat geen geweld zal worden gebruikt. Hij noemde Simic’ opmerkingen „ontoelaatbaar”. Overigens biedt de trojka haar slotverslag van de onderhandelingen over Kosovo mogelijk al vandaag, in plaats van maandag, aan VN-chef Ban Ki-moon aan.

De Servische ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie zeiden gisteren beiden dat Servië in geen geval geweld zal gebruiken als Kosovo eenzijdig de onafhankelijkheid uitroept.

De Servische premier Koštunica viel gisteren heftig uit naar de VS en de NAVO, die volgens hem van Kosovo een marionettenstaat willen maken. Dat zou sinds 1999, toen Servië na een oorlog tegen de NAVO de controle over Kosovo kwijtraakte, hun „belangrijkste doel” zijn geweest.

Carla Del Ponte, hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal, legde gisteren een verband tussen de kwestie-Kosovo en de almaar uitblijvende arrestatie van de wegens oorlogsmisdaden gezochte Bosnische Serviër Ratko Mladic. Volgens haar zijn de Serviërs zo intensief bezig met de kwestie-Kosovo dat niemand denkt aan de arrestatie van Mladic. Ze gaf gisteren de regering in Belgrado tot 10 december de tijd Mladic uit te leveren. Als Servië in gebreke blijft, zal ze de EU aanraden het onlangs geparafeerde stabilisatie- en associatie-akkoord met Servië niet te ondertekenen, zo zei Del Ponte gisteren. Dat akkoord wordt gezien als de eerste stap op weg naar het EU-lidmaatschap van Servië. (VIP, AP)