Schrijf een tekst voor een chimpansee!

Janine Jansen heeft een aap geadopteerd. Babsie krijgt nu zijn eigen muziek. En gedicht.

Hoe klinkt muziek die past bij een ezel? Luister naar Het Carnaval der Dieren en ontdek hoe knap twee violen kunnen balken. Camille Saint-Saëns, de componist van Het Carnaval der Dieren, bedacht ook hoe je tokkende kippen, een brullende leeuw en een slome schildpad met muziekinstrumenten kunt nabootsen.

Aan deze dierenportretten wordt nu een nieuw stuk toegevoegd. Over een aap. De muziek is niet van Saint-Saëns – die is allang dood – maar van een jonge Bulgaarse componiste. Dobrinka Tabakova schrijft het nieuwe deel op verzoek van violiste Janine Jansen. Janine is op het idee gekomen door Babsie, een 15-jarige chimpansee. Babsie woont bij Stichting AAP in Almere, een opvangcentrum voor apen en andere kleine zoogdieren.

„Babsie heeft vroeger gewerkt in een Duits circus. Toen de circuseigenaar stierf zijn haar ouders afgemaakt. Babsie en haar zus zijn op het laatste nippertje gered en bij Stichting AAP terechtgekomen. Het is de bedoeling dat ze samen met negen andere chimpansees in het voorjaar naar een groot park in Spanje verhuist waar ze verder een prettig leven kan leiden. Daar is veel geld voor nodig. Stichting AAP heeft mij en andere bekende Nederlanders gevraagd Babsie te adopteren en te helpen kilometerpunten te sparen. Iedere keer als wij nu publiciteit maken voor onze aap verdienen we punten. Hoe meer aandacht ze krijgen, hoe eerder ze in Spanje zijn.”

Op Tweede Kerstdag zal het muziekstuk voor Babsie te horen zijn bij een uitvoering van Het Carnaval der Dieren op het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht. Janine speelt dan niet alleen viool, ze leest er ook de grappige rijmteksten voor die Ivo de Wijs over alle figuren heeft gemaakt. Bijvoorbeeld over Halfezels: „Een halve ezel liep bij Delft/ Te dromen van de andere helft/ Hij balkte klaaglijk in het rond:/’Ik ben een kop en zoek een kont’!”

Janine: „Alleen de aap heeft nog geen tekst. Daarom een oproep aan kinderen die dit lezen: Laat je inspireren door Ivo de Wijs schrijf een gedicht over een aap. Of over Babsie. De winnaar mag zijn of haar tekst zelf voorlezen tijdens het concert.” Dan ook zullen we weten welke muziek past bij een chimpansee.

NOOR HELLMANN