Sarkozy richt zich via tv tot FARC-leider

Parijs. De Franse president Nicolas Sarkozy heeft gisternacht in een rechtstreekse radio- en tv-boodschap de Colombiaanse rebellenbeweging FARC opgeroepen haar gijzelaar Ingrid Bétancourt vrij te laten. Hij zei de `droom` te hebben dat de Frans-Colombiaanse politica, die sinds 2002 door de FARC gevangen wordt gehouden, ”voor Kerst bij haar familie zal zijn”. De oproep van Sarkozy lijkt een eerste stap naar een rechtstreekse Franse bemiddeling in het Colombiaanse conflict tussen de regering in Bogotá en het guerrillaleger FARC, dat al jaren tientallen gijzelaars vasthoudt. Zijn interventie kwam een dag nadat de Colombiaanse regering Sarkozy uitnodigde deel te nemen aan een directe onderhandelingsgesprek met de FARC. Tegelijk met de tv-boodschap richtte Sarkozy via de Franse wereldzender RFI een radioboodschap aan de gijzelaars zelf, die zij mogelijk kunnen ontvangen. Hij zei daarin onder meer dat ”degenen die u vasthouden een tragische fout begaan”.