Rice krijgt steun NAVO en EU voor sancties Iran

Gewapend met steun van haar NAVO- en Europese Unie-collega’s probeert de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice vandaag het sceptische Rusland over te halen mee te werken aan nieuwe VN-sancties tegen Iran.

Rusland en China spraken eerder deze week twijfel uit aan een nieuwe sanctieronde tegen Iran na de bekendmaking door de 16 Amerikaanse inlichtingendiensten dat de islamitische republiek haar atoomwapenprogramma in 2003 had gestaakt. Rice spreekt vandaag bij de NAVO in Brussel met minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. President Bush heeft gisteren gebeld met de Chinese president Hu Jintao.

Maar het Amerikaanse rapport heeft geen verandering gebracht in de westerse steun voor sancties. „Ten aanzien van Iran was iedereen aan de tafel het eens dat we onze positie niet moeten veranderen”, zei de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Karel de Gucht, gisteren nadat hij een bijeenkomst had voorgezeten van ministers van NAVO en EU. „De reden waarom we de politiek hebben die we hebben, namelijk sancties opleggen aan de ene kant en [het aanbod van] een economische en politieke deal aan de andere kant, blijft helemaal geldig.”

De sancties – en een pakket economische en politieke concessies – zijn bedoeld om Iran ertoe te bewegen zijn uraniumverrijkingsprogramma te bevriezen. De Gucht zei dat Teherans vasthouden aan de verrijking van uranium aangeeft dat het nog steeds de ambitie koestert om kernwapens te produceren. „Deze mening werd door iedereen gedeeld.” Iran ontkent dat het nucleaire wapens ontwikkelt of wil ontwikkelen.

Op een gezamenlijke persconferentie in Parijs onderstreepten de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel eveneens dat het Iraanse nucleaire programma nog steeds een bedreiging vormt en dat het tweesporenbeleid van sancties gekoppeld aan het aanbod van een pakket concessies moet worden gehandhaafd. Sarkozy riep nadrukkelijk op tot nieuwe, scherpere sancties. Merkel deed dat niet met zoveel woorden. Wel zei ze uitdrukkelijk van mening te zijn dat „wij en onze partners de dialoog met Iran moeten blijven nastreven”. Duitsland is wat minder fel dan Frankrijk en Groot-Brittannië in zijn beleid jegens Iran. (AP, Reuters, AFP)