Reddingsplan huizenbezitters VS

De regering-Bush heeft samen met de Amerikaanse hypotheekbranche en de financiële sector een eerste reddingsplan aangekondigd om uitzetting voor honderdduizenden huiseigenaren te voorkomen en daarmee de economie te beschermen. Door het plan worden de hypotheekrentes van woningbezitters met een zogeheten subprime-huizenlening vijf jaar bevroren.

Daarmee wordt voorkomen dat de maandlasten van dit soort hypotheken na een beginperiode van twee à drie jaar plots toenemen, gewoonlijk met 30 procent. Die toename leidt nu al tot recordaantallen aan wanbetalingen en huisuitzettingen. Bush zei gisteren nu dat er geen „perfecte oplossing” voor de hypotheekproblemen bestaat. Maar: „De huiseigenaren verdienen onze hulp.”

Het plan is kritisch ontvangen omdat naar schatting slechts 12 procent van de 2 miljoen Amerikanen met een subprime hypotheek in aanmerking komt voor de regeling. „We gaan hypotheeknemers, speculanten en zij die de roekeloze beslissing namen een huis te kopen dat ze zich niet kunnen veroorloven niet uit de penarie helpen”, zegt Bush.

Huiseigenaren die na de toename van het rentepercentage geen wanbetaler dreigen te worden, vallen buiten het plan, evenals woningbezitters die nu al betalingsproblemen hebben, speculanten en eigenaars van een tweede huis.

De invloed van de hypotheekcrisis op de wereldeconomie wordt steeds zichtbaarder. Hoe slechter huiseigenaren hun hypotheken aflossen, des te hoger de afboekingen van zakenbanken op Wall Street die in producten op basis van de hypotheken geïnvesteerd hebben. Deze verliezen zorgen al sinds het voorjaar voor wereldwijde beursschommelingen.

Het reddingsplan betekent een ommezwaai voor de regering-Bush. Nog geen maand geleden wees minister van Financiën Paulson elk ingrijpen af. Sinds deze week is dit het belangrijkste verkiezingsthema, volgens kiezers relevanter dan ‘ Irak’.

Lees een analyse over het plan op nrc.nl/kredietcrisis