RBS doet het beter dan verwacht

Royal Bank of Scotland (RBS) heeft de koekjestrommel opnieuw ontdekt. De Britse bank streek beleggers tegen de haren in door op het hoogtepunt van de conjunctuurcyclus een hoog bedrag neer te tellen voor de zakenbank van ABN Amro. Zijn aandelenkoers is dit jaar twee maal zo hard gedaald als die van Europese branchegenoten. Maar door zich goed door de kredietcrisis heen te slaan, heeft de bank een deel van de bittere smaak van de overname weten weg te spoelen.

Afschrijvingen van zo’n 1,2 miljard pond zijn normaal gesproken geen reden tot juichen. Maar gezien de gevoeligheid van RBS voor de probleemgebieden op de kredietmarkten, als waarborger en doorverkoper van Amerikaanse hypotheken en als grote speler op de markt voor risicovolle bedrijfskredieten, is de hoogte van dat bedrag zo slecht nog niet. Ook al zou er meer narigheid in het vat kunnen zitten, de afschrijving van zo’n 20 procent op zijn CDO’s (hypotheekobligaties) is minder zwaar dan die van andere banken.

Maar zelfs als RBS-topman Sir Fred Goodwin een eventuele extra afschrijving liever voor later bewaart, betekent de betrekkelijk kleine omvang van de portefeuille aan uitstaande hypotheekobligaties (2,4 miljard pond) dat hij nog wel wat manoeuvreerruimte heeft voordat de zaken er echt vervelend beginnen uit te zien.

Bovendien heeft hij ervoor gezorgd dat de andere divisies van de bank goed op koers liggen. RBS is op de juiste plek gegroeid – in de depositosfeer – terwijl de kosten in toom zijn gehouden en de voorzieningen laag.

Dat rechtvaardigt uiteraard niet het grote bedrag dat Goodwin op tafel heeft moeten leggen voor zijn deel van ABN Amro. Omdat RBS nu 300 miljoen pond moet afschrijven op de hypotheekobligaties van ABN Amro, kan het betaalde meervoud zelfs hoger uitvallen dan aanvankelijk gedacht. Ook zal het kernkapitaal van de bank er na afronding van de transactie niet op vooruitgaan.

Maar de kritiek op Goodwin zal nu vrijwel zeker enigszins verstommen. Het lijkt erop dat het hem is gelukt zijn aandacht bij de dagelijkse gang van zaken te houden, ondanks de inspanningen die hij zich moest getroosten om een consortium bijeen te houden tijdens een zware overnamestrijd. Bovendien is de hoop er groter op geworden dat de door hem beloofde synergievoordelen daadwerkelijk zullen worden verwezenlijkt.

Ook al kan Goodwin nog steeds niet claimen een slimme deal te hebben gesloten, hij kan zijn reputatie wel oppoetsen door ABN Amro doelmatig te integreren.

Mike Verdin

Voor meer commentaren uit Londen: www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld