Rabobank koopt activa Tangofonds

Alsof je je eigen kind na jaren onafhankelijkheid weer terug in huis neemt. Zo vergelijkt Eddie Villiers van de Rabobank het nieuws om investeringsfonds Tango terug op de balans te nemen.

De Rabobank maakte gisteren bekend dat ze haar beleggingsfonds ter waarde van 5,2 miljard euro, terugkoopt van Tango’s investeerders. Daarmee voegt de Rabobank zich bij het rijtje grote banken dat beleggingsfondsen terugneemt op de balans.

Omdat het fonds voornamelijk in vastgoed investeert, heeft de Rabobank geen naar gevoel bij de op hande zijnde transactie. „We kopen in feite vijf miljard euro steen terug”, zegt de woordvoerder van de bank. „Een enkeling zal zijn investeringen misschien niet aan ons verkopen, omdat de kwaliteit van vastgoedinvesteringen goed is.”

De noodzaak om Tango na ongeveer vijf jaar zelfstandigheid terug te nemen, ligt in eerste instantie niet in de kredietcrisis, maar in de zeer voorzichtige markt voor kortlopend schuldpapier in de VS. „Amerikanen zijn door de kredietcrisis erg behoudend geworden in het lenen aan aan investeringsfondsen”, zegt Eddie Villiers, manager van Tango. „Terwijl minder dan 0,1 procent van ons fonds iets te maken heeft met Amerikaanse risicohypotheken. We hebben alleen Europese hypotheken in ons fonds.”

Eerder haalde de grootste Europese bank HSBC al 45 miljard dollar terug op de balans. De investeringsfondsen van deze bank hadden juist veel belangen in de Amerikaanse subprimemarkt. Daardoor moest HSBC ruim 10 miljard dollar afboeken op haar resultaten.

De terugname van Tango naar de Rabobank zal waarschijnlijk minder ingrijpende gevolgen hebben. Op een balanstotaal van meer dan 500 miljard euro is Tango maar een kleine speler. Eddie Villiers is zelfs een beetje verbaasd. „Tot voor kort zagen we dit als een zeer saaie markt waarin niets gebeurde en betrekkelijk lage rendementen werden gehaald. Maar sinds zes maanden is dat wel anders.”

Ook de ING heeft al voor meer dan 20 miljard aan investeringsfondsen teruggehaald op de eigen balans.