Poëzie van bewegingen in onderwaterwereld

Science is Fiction, the films of Jean PainlevéRegie: Jean Painlevé€38,99 *****

Toen Jacques Cousteau en David Attenborough nog klein waren, dook de Franse premierszoon Jean Painlevé al met zijn camera naar onbekende diepten. Tussen 1928 en 1966 maakte hij meer dan 200 natuurfilms, vooral over het gedrag van kleine onderwaterdieren. Een stuk of tien van die films zijn nu op dvd uitgebracht. Een fantastisch idee, blijkt. Strikt wetenschappelijke observaties interesseerden Painléve niet, hij zocht liever naar een poëzie van bewegingen, naar een bizarre, voor mensen onbegrijpelijke logica die alleen cinema kon blootleggen. Niet toevallig had hij een surrealist als Buñuel en een poëtisch realist als Vigo in zijn kennissenkring. Misschien was die onderwaterwereld – net als in Vigo’s L’Atalante – zijn metafoor voor het onbewuste. Zo’n artistieke band is er ook met Yo La TengoYo. De soms nauwelijks hoorbare, soms sterk pulserende soundscapes van de New Yorkse popband werken hallucinerend, met Painlevés close ups van bloedzuigende vleermuizen of zijn ‘Liefdesleven van Octopussen’ op de achtergrond..