Poetin: er is nog een alternatief

Er waart een geest over de weg van Moskou naar Minsk. De geest van de Sovjet-Unie. Want niet alleen lijkt Rusland steeds meer de oude machtsstructuren van toen uit de kast te halen, ook geografisch lijkt sprake van een restauratie. Volgende week brengt de Russische president Poetin namelijk een bezoek aan Wit-Rusland om met zijn collega Loekasjenko te onderhandelen over een mogelijke Russisch-Wit-Russische Unie.

De leider van die unie zou Vladimir Poetin kunnen zijn, die in het voorjaar aftreedt als president en zich volgens de Russische grondwet niet herkiesbaar mag stellen. In die nieuwe functie van uniepresident zou hij nog jarenlang kunnen aanblijven als leider van een vergroot Rusland.

Wit-Rusland lijkt in eerste instantie niet van plan zijn onafhankelijkheid op te willen geven. Maar Loekasjenko zal het aanbod van het Kremlin om vicepresident in zo’n unie te worden mogelijk niet afslaan. Loekasjenko, Europa’s laatste dictator, streefde in de jaren negentig zelf naar een fusie met Rusland, in de hoop daar de leider van te worden. Maar toen Poetin in 2000 president werd, vervlogen die ambities.

Wit-Rusland heeft vooral op economisch gebied hechte banden met zijn grote oosterbuur. Die betrekkingen zijn de afgelopen tijd echter vooral bepaald door ruzies over gas. De Wit-Russische planeconomie, een erfenis van de Sovjet-Unie, is geheel afhankelijk van dat gas. Toen Moskou eerder dit jaar de gasprijs verdubbelde noemde Loekasjenko Rusland een ‘groot monster’.

Maar ook met monsters valt als het zo uitkomt heel goed samen te werken.