Opschudding in Parijs na dodelijke bombrief

Een aanslag met een bompakket op een advocatenkantoor in Parijs heeft gisteren een leven geëist, vijf mensen verwond en grote opschudding veroorzaakt. Het was de eerste bomaanslag in de Franse hoofdstad sinds twaalf jaar.

Minister van Binnenlandse Zaken Alliot-Marie brak onmiddellijk een overleg in Brussel af en reisde terug naar Parijs, waar de politie de wijk rond het advocatenkantoor op de boulevard Malesherbes, ten noorden van de Champs Elysées, hermetisch had afgesloten.

Alliot-Marie verklaarde aan het einde van de middag dat de ontplofte pakketten gericht waren aan twee advocaten die voornamelijk echtscheidingen en commerciële zaken afhandelen. Een van hen, Olivier Brane, raakte zwaar gewond bij de aanslag. Zijn assistente kwam om het leven toen zij het pakket openmaakte dat de bom bevatte.

De opschudding werd mede veroorzaakt doordat op het getroffen adres ook het advocatenkantoor gevestigd is waar de Franse president Sarkozy in het verleden werkte en waarvan hij nog steeds voor dertig procent mede-eigenaar is. De openbaar aanklager van Parijs verklaarde enkele uren na de ontploffing dat er geen aanwijzingen waren voor een verband. Het advocatenkantoor dat de bombrief ontving, is gevestigd op de vierde etage, drie verdiepingen boven Sarkozy’s kantoor.

Woordvoerders wezen ook een verband af met de stichting ter herdenking van de Holocaust van advocaat Serge Klarsfeld, dat eveneens op de vierde etage gevestigd was. Minister Alliot-Marie zei gisteravond dat het onderzoek nog geen aanwijzingen voor een motief had opgeleverd. Verschillende politieke vertegenwoordiger, onder wie burgemeester van Parijs Bertrand Delanoë, spraken hun afschuw uit over de ontploffing.