Nominatie Tiësto voor beste dance Grammy Awards

De uit Breda afkomstige Tijs Verwest, alias DJ Tiësto, is voor het eerst genomineerd voor een Grammy. Zijn album Elements of Life dingt mee in de categorie beste dance album. De vijftigste uitreiking van de belangrijkste Amerikaanse muziekprijs vindt plaats in Los Angeles op 10 februari.

Tiësto is niet de eerste Nederlander met een nominatie; eerder werden onder meer het Metropole Orkest, Candy Dulfer en Wally Tax voorgedragen.

De Amerikaanse rapper Kanye West is achtmaal genomineerd voor een Grammy Award. Hij dingt onder meer mee in de categorieën beste album (Graduation), beste rapartiest, beste rapoptreden, beste raplied (Good Life) en beste rapalbum. De Britse soulzangeres Amy Winehouse maakt zes keer kans op een prijs voor beste single (Rehab), beste album (Back to Black), beste nieuwe artiest en beste vrouwelijke artiest. Vijf artiesten ontvingen ieder vijf nominaties: de rockband The Foo Fighters, rapper Jay-Z, hiphopproducer Timbaland, zanger Justin Timberlake en r&b-zanger T-Pain.

Opmerkelijk is de nominatie voor jazzpianist Herbie Hancock die met zijn cd River: The Joni Letters meedingt in de belangrijke categorie album van het jaar. De strijd om het beste luisterboek is dit jaar spannend: president-kandidaat Barack Obama neemt het op tegen de voormalige presidenten Bill Clinton en Jimmy Carter.

De lijst van genomineerden bevat tal van postuum nominaties. Opvallend daarin is de naam van de twee dagen geleden overleden Texaanse rapper Pimp C die onder de naam UGK (Underground Kingz) samenwerkte met het hiphop duo Outkast op het nummer International Players Anthem (I Choose You).

De begin dit jaar overleden jazzsaxofonist Michael Brecker kan de prijs krijgen als beste solist met het beste jazzalbum. R&B zanger Gerald Levert is genomineerd voor beste traditional R&B zang.