Moeder (15) in cel na dood van haar baby

Een meisje van vijftien jaar uit Almere zit sinds negen dagen in de jeugdgevangenis nadat ze, naar eigen zeggen onverwacht, is bevallen van een baby. Het kind, een jongetje, is tijdens of na de bevalling overleden.

De tienermoeder zat een week in een cel in Breda omdat er geen plek voor haar was in gewone jeugdzorginstellingen. Het meisje is volgens haar advocaat Willem Jan Ausma „in shock” en krijgt geen adequate psychische hulp. Wel is ze eergisteren overgeplaatst naar Lelystad, dichterbij haar ouders. Ook daar zit ze in een jeugdgevangenis. Zij is vorige week na haar aanhouding met spoed onder toezicht gesteld (ots) op last van de rechter commissaris. Daardoor kan ze drie maanden worden vastgehouden.

Volgens Ausma is er „geen reden om haar onder toezicht te stellen omdat ze gewone ouders heeft en geen gevaar is voor zichzelf of anderen.” Bureau Jeugdzorg Flevoland bevestigt dat „de tienermoeder Chantal geen cliënt was”. Het zegt dat „een kinderbeschermingsmaatregel is uitgesproken uitsluitend in het belang van de opvoeding van Chantal”. Verder wil jeugdzorg niets meedelen.

De Raad voor de Kinderbescherming drong op een onderzoek aan na haar arrestatie en dat is op zichzelf grond voor een voorlopige ots. Er bleek geen strafrechtelijke grond te zijn om haar vast te houden want er is geen ‘kans op herhaling’. Mogelijk wordt ze vervolgd voor kinderdoding.

Volgens haar advocaat Ausma is het een „gewoon meisje dat het goed deed op school”. Ze had gevreeën, het condoom was gescheurd en ze had de morning after pil gebruikt. Ze zegt dat ze niet wist dat ze zwanger was. Hoe dat mogelijk is, verklaart Ausma als volgt: „Twee weken voor de bevalling zijn haar amandelen verwijderd in het ziekenhuis en ook daar heeft niemand opgemerkt dat ze in verwachting was.”

Tijdens de plotse bevalling heeft het meisje zich thuis opgesloten in de douche. Het heeft maar enkele uren geduurd, het kindje was bijna voldragen. Het meisje zegt dat het kind dood is geboren maar een eerste onderzoek wijst uit dat het mogelijk nog heeft geleefd. Haar moeder vond haar en de dode baby in de badkamer en nam ze mee naar de huisarts. Die waarschuwde de politie. Het kindje is dinsdag gecremeerd in aanwezigheid van haar hele schoolklas.