Klacht over nazitekens Wikipedia

Een Duits parlementslid heeft aangifte gedaan tegen de online encyclopedie Wikipedia omdat de website het gebruik van nazi-symbolen zou stimuleren. De publicatie van nazi-symbolen is verboden in Duitsland, tenzij het gaat om educatieve of artistieke doeleinden.

Politica Katina Schubert van de linkse partij PDS heeft aangifte gedaan omdat ze vindt dat de symbolen uit de Tweede Wereldoorlog wel erg vaak staan afgebeeld. Schubert vreest dat Wikipedia een verzamelplaats voor neonazi’s wordt.

„Het gaat verder dan noodzakelijk is voor educatie en documentatie”, aldus Schubert. „Ik wil niet de vrijheid van meningsuiting aanvallen, ik wil de grenzen van het verbod onderzoeken.”

Woordvoerder Arne Klempert van Wikipedia Duitsland vindt de kwestie onzinnig. „Het gaat erom in welke context de symbolen gebruikt worden, en hier gaat het duidelijk om documentatie en educatie.” Volgens Klempert is juist het vastleggen van zulke symbolen een goede waarborg tegen herhaling. (Reuters)