Iraaks parlement schort werk even op

Na een laatste schreeuwpartij tussen een shi’iet en een sunniet is het Iraakse parlement gisteren wegens een serie islamitische hoogtijdagen met vakantie gegaan tot het eind van het jaar. De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, hamerde gisteren juist op de noodzaak van politieke hervormingen, die door het parlement moeten worden goedgekeurd. Maar de verdere behandeling van het eerste dergelijke voorstel dat aan het parlement is voorgelegd – dat duizenden vroegere leden van Saddam Husseins Ba’athpartij weer tot regeringsfuncties toelaat – is daarmee verder vertraagd.

Deze maatregel is een van de 18 benchmarks (criteria) die Washington graag gerealiseerd ziet om verzoening tussen de Iraakse gemeenschappen, met name shi’ieten en sunnieten, te bevorderen. Het is nog niet zeker dat het voorstel wordt aangenomen, want veel shi’itische parlementsleden hebben er grote moeite mee.

Even eerder onderstreepte een schreeuwpartij tussen de shi’iet Bahaa al-Araji en Adnan al-Dulaimi, chef van het grootste sunnitische blok in het parlement, de sektarische tegenstellingen nog eens. Araji, aanhanger van de populist Muqtada Sadr, hield stukken omhoog die volgens hem de shi’itische meerderheid beledigden en afkomstig waren van Dulaimi’s Overeenstemmingsfront. Ook beschuldigde hij Dulaimi ervan meer af te weten van een auto met explosieven waarvan een van zijn lijfwachten de sleuteltjes had, en eiste hij zijn arrestatie. Dulaimi beschuldigde de shi’iet woedend van leugens. Inmiddels zijn wel al 42 mensen gearresteerd in verband met de ontdekking van de auto, onder wie Dulaimi’ s zoon en al zijn lijfwachten.

Zeker zestien mensen zijn vandaag gedood in Muqdadiya, 100 kilometer ten noorden van Bagdad, bij een aanslag door een vrouwelijke zelfmoordterrorist. Doel was het kantoor van een militie, die in samenwerking met het Amerikaanse leger tegen Al-Qaeda-in-Irak vecht. Op veel plaatsen steunen de VS dergelijke anti-Al-Qaedagroepen. Meer dan 20 mensen werden gewond. (AP, Reuters)