Internet Weblog van de dag

Lobbyisten? Geen probleem. Democratic presidential candidate Senator Hillary Rodham Clinton (D-NY) attends a "Holidays with Hillary" reception at Union Station in Washington, December 6, 2007. REUTERS/Jonathan Ernst (UNITED STATES) Reuters

Geldschieters. De financiering van presidentskandidaten is altijd een heikel punt, schrijft NRC Handelblad-correspondent Tom-Jan Meeus op zijn weblog over de verkiezingen in 2008. Iedere kandidaat heeft weer andere opvattingen over fondsenwerving. Hillary Clinton ziet er geen kwaad in, zo blijkt uit een onlangs verschenen Amerikaanse studie over de rol van geld in de politiek.

„Bevinding: Clinton is niet oprecht als ze de miljoenen goed praat die ze van lobbyisten ontvangt. Haar concurrenten Obama en Edwards nemen geen geld van lobbyisten uit Washington meer aan. Dan loop je aan de leiband van het bedrijfsleven, zegt Edwards. Vorige week in Iowa begreep ik waarom hij het zo hoog opspeelt: de weerzin tegen de nauwe band van bedrijven met politici is daar erg groot.

Maar Hillary Clinton incasseert nog steeds miljoenen van lobbyisten. Ze krijgt het meeste van alle kandidaten. Lobbyisten komen op voor echte Amerikanen, zegt ze. „They represent nurses, they represent social workers—yes, they represent corporations that employ a lot of people.”

Het is alleen niet waar. De studie laat zien dat de lobbyisten die Clinton zo gretig steunen voor het grootste deel optreden voor de farmaceutische industrie, de autoindustrie en computerbedrijven.”

Meer over Hillary, Obama en Edwards op nrc.nl/race08