In de marge

Dashboardkastje uit Zwitserland doet het ijs op de voorruit smelten.

Eén van de meest irritante klusjes in de wintertijd is het ijsvrij maken van de autoruiten. Er bestaan schrapers en ruitenontdooiers en men kan de motor laten draaien en de verwarming volop aanzetten. In alle gevallen geldt dat een ijsvrij uitzicht geld en/of energie kost. In Zwitserland heeft men een handig ventilatorkacheltje ontwikkeld waarmee de voorruit van de auto vanaf de binnenkant snel wordt ontdooid.

Dit Zwitserse product, de ‘Alpina’ SF-7530 Window Defroster (prijs circa 65 euro) is voorzien van een uit acht nikkel-cadmium batterijen samengesteld ‘battery-pack’. Opladen via de sigarenaansteker in de auto duurt twee uur, en binnenshuis met de netstroomadapter zeven uur.

De Alpina is op twee manieren in te zetten: handmatig (in de gebruiksaanwijzing ‘handmatige bedizening’) en automatisch, want het kacheltje heeft een ingebouwde timer. Stel een bepaald tijdstip in en de op het dashboard geparkeerde Alpina treedt op het gewenste tijdstip in werking.

Volledig opgeladen voorzien de batterijen het apparaat van 20 minuten stroom. Om de nikkel-cadmium accu’s in goede conditie te houden dienen ze pas opgeladen te worden als ze volledig leeg zijn.

De Alpina werkt tot een buitentemperatuur van minus 15 graden Celsius. Sneeuw kan de voorruitverwarmer ook aan, mits de dikte niet boven de vier centimeter uitkomt. Scheurtjes of sterretjes in de voorruit moeten wel van tevoren gerepareerd worden. Want als hier hete lucht opgeblazen wordt dan kan de ruit verder scheuren of barsten.

Ruud van Marion

Meer info en verkoopadressen: www.windowheater.nl

    • Ruud van Marion