Gouverneur: blijf langer in Uruzgan

De gouverneur van Uruzgan, Asadullah Hamdam, heeft de Tweede Kamer opgeroepen in te stemmen met het kabinetsbesluit om de missie in Uruzgan te verlengen tot 2010. De agrarische, arme en gewelddadige provincie, kan niet zonder de hulp van de internationale gemeenschap, aldus Hamdam. „Ik bedank Nederland voor het bestrijden van het terrorisme in mijn land. Bestrijden van terreur is ons gezamenlijke doel.”

Hamdam deed zijn uitspraken vanochtend tijdens de hoorzitting van de Tweede Kamer over de verlenging van de missie. Hij uitte zijn zorgen over de veiligheidssituatie in de provincie waar op dit moment 1.700 Nederlandse militairen zijn gelegerd, maar zei dat die „langzaam beter wordt”.

De Kamer hoort vandaag tal van deskundigen, onder wie de Afghaanse minister van Defensie, Wardak, de vakbonden en NAVO-vertegenwoordiger Daan Everts.

De linkse oppositie vindt dat de deskundigen op de hoorzitting te veel op de hand zijn van het kabinet. Die partijen hielden gisteren een alternatieve zitting. Jan Pronk zei daar dat de strijd in Afghanistan militair niet valt te winnen. De Kamer had ook graag secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer willen horen. Tot ongenoegen van de Kamer liet hij weten niet te kunnen komen.

Lees meer over de missie op nrc.nl/uruzgan