Gelijkspel hockeyers verkleint kans op finale

Het Nederlandse hockeyteam heeft gisteren bij de Champions Trophy in Maleisië voor de tweede achtereenvolgende keer met 3-3 gelijkgespeeld; nu tegen olympisch kampioen Australië. Ook tegen wereldkampioen Duitsland een dag eerder werd het 3-3.

Door die resultaten is de kans dat Nederland de finale miniem. Door het gelijkspel tegen Australië, in de zesde en voorlaatste groepsduel, bleef de ploeg van Roelant Oltmans op de vierde plaats bij het toernooi waar de beste acht landen aan meedoen – achter Duitsland, Zuid-Korea en Australië. Door het gelijkspel van Zuid-Korea tegen Pakistan (ook 3-3), heeft Nederland nog een klein kansje op de finale. Pakistan is zaterdag de laatste tegenstander van Nederland in de groepsfase. Nederland moet winnen. Indien zowel Zuid-Korea (tegen Groot-Brittannië) als Australië (tegen Duitsland) niet wint, gaat titelhouder Oranje alsnog door naar de finale op zondag.

Tegen Australië begon Nederland met een uur vertraging omdat het veld als gevolg van regen was ondergelopen. De Nederlandse ploeg, met Wouter Hermkens en Klaas Vermeulen opnieuw op de tribune, verdedigde geconcentreerd en viel gedoseerd aan. De Nederlanders wisten steeds goed de vrije man op het middenveld te vinden. Het overwicht van Nederland leidde tot een paar goed kansen. Timme Hoyng, Teun de Nooijer en Rogier Hofman stuitten in de eerste helft op keeper Stephen Lambert. Nieuwkomer Jeroen Hertzberger was wel trefzeker. De spits van Rotterdam scoorde uit een counter waarin topschutter Rob Reckers het voorbereidende werk voor zijn rekening nam, 1-0.

Australië kwam sterk terug. Uit een chaotische situatie voor het doel van Guus Vogels tikte Russell Ford de gelijkmaker binnen, 1-1. Taeke Taekema zette Nederland uit zijn eerste strafcorner weer op voorsprong waarna Edward Ockenden voor 2-2 zorgde.

Na rust kwam Nederland voor de derde keer op voorsprong, door Matthijs Brouwer, 3-2. Reckers leek daarna voor 4-2 te zorgen, maar de arbitrage keurde zijn treffer af, omdat de spits van Oranje Zwart de bal niet zou hebben aangeraakt in de cirkel. Door die beslissing en door missers ging Nederland met de minieme marge de slotfase in. Door een trefzekere strafcorner van Luke Doerner verspeelde Nederland de zege. Twee strafcorners van Taekema in de slotminuut brachten geen redding meer: 3-3. (ANP)