Gebakken gebouw

Uit de platina-siliconen bakvorm van Lurch kan de toetjeskok ‘slot Lüneburg’ toveren. Een taart van een kasteel met torens van chocolade. rubirke De Keuken van Klootwijk Klootwijk, Wouter

Een moskee ziet er lekkerder uit dan een gereformeerde kerk. Geloof belijden doen gereformeerden niet voor hun plezier, zo te zien aan de sombere gebouwen. Katholieke kerken, de oudere modellen, hebben ook iets eetbaars. Als ze zijn schoongemaakt, zien kathedralen er uit als suikerwerk. Maar moskeeën zijn de ware taarten. Torens van witte chocola en een geglazuurde bol gevuld met iets van vanillecrème met pistachenoten.

Een Amerikaanse fabrikant van keukengerei maakte een bakvorm van een bidhuis. Een kathedraal van het merk Nordic Ware voor een kerk van cake. In Nederland te koop bij onder andere kookwinkel Zus en Zo (www.zusenzokeukengerei.nl) in Nijmegen en in Den Haag bij En Garde, kookwinkel en verzendhuis (www.en-garde.nl). Volgens de Haagse winkelier is de bakvorm van gietaluminium, 33 euro (in Hilversum vraagt een kookwinkel er 40 euro voor), ‘gemodelleerd naar de Notre Dame’. Maar neem je taart mee naar Parijs en houdt hem naast de echte. Niks Notre Dame. Het is zo maar een kathedralige taartvorm.

Metalen bakvormen worden wat verdrongen door vormen in silicone. Ze werden eerst gebruikt in de industriële koekenbakkerij. Nu zijn ze er in een steeds grotere variatie voor de plezierbakker.

Silicone is een zogenoemde ‘inerte’ kunststof. Het materiaal geeft niet af en neemt niks op. Silicone bakvormen in gespecialiseerde kookwinkels zijn duurder dan die van veel andere aanbieders. Een mooie blauwe tulbandvorm kost 3,50 euro bij Action. Een klein roze tulbandje was met Sinterklaas bij de Hema afgeprijsd tot 5 euro, maar bij kookwinkeliers kosten vormen voor bijvoorbeeld 9 kleine cakejes tot wel 35 euro. Hoe zit dat?

Vraag het de duurdere winkelier zelf. Nijmegen: „De goedkopere bevatten weekmakers die chemische stoffen loslaten zodra ze warm worden in de oven.” Den Haag: „De meeste siliconevormen worden gemaakt door injectie van siliconemateriaal in de matrijs en vormen een compacte massa. Voor onze Franse bakvormen van De Buyer wordt het materiaal in de matrijs gegoten waardoor er meer luchtbellen in terechtkomen De vormen bevatten daardoor meer luchtbellen in het schuim waardoor ze de hitte beter verdelen.”

Zou het? Ongezonde weekmakers mogen toch niet in plastic waar we uit eten? En luchtbellen die hitte verdelen? Ze isoleren toch eerder? Gehandicapt door gebrek aan laboratoriumapparatuur voor waarheidsvinding kan de verslaggever hier alleen maar twijfelen. Het gebak zelf trekt zich in elk geval niks van de bakvorm aan. Het lukt gewoon.

En Garde in Den Haag heeft iets nieuws. Silicone bakvormen met platina er in verwerkt. Klinkt duur, maar de prijs valt mee vergeleken met de Franse luchtbellen. Een platina kasteeltje kost 20 euro. De winkelier op zijn website: „Platina-silicoon is de hoogwaardigste vorm van siliconen en wordt in Duitsland voor Lurch geproduceerd. Het silicoon krijgt zijn bijzondere kwaliteit door de verdichting met platina. Dit garandeert optimale bakresultaten.” Er zijn twee kastelen van Lurch. Geen bestaande kastelen in bakvorm, maar in silicone nagemaakte oude koperen bakvormen. De ongeveer tweehonderd jaar oude vormen zouden op een zolder van Slot Mariënburg zijn gevonden. De ene bakvorm is er naar genoemd, Slot Mariënburg, de andere heet Slot Lüneburg. Voor gebakken gebouwen. Je ziet in de taart een kasteeltje, maar evenzo vrolijk een moskee. Of een dameshoed. Met hoeden heb je dat ook; net een taart.

Wouter Klootwijk

    • Wouter Klootwijk