Europese rente gelijk, maar ECB is verdeeld

In de top van de Europese Centrale Bank (ECB) bestaat een richtingenstrijd over het rentebeleid. ECB-president Jean-Claude Trichet zei gisteren dat rente ongewijzigd blijft, maar dat in de besluitvormende 19-hoofdige bankraad wel „enkele stemmen” hadden gepleit voor een hogere rente.

In Londen besloot de Bank of England gisteren de rente juist te verlagen met kwart procentpunt tot 5,5 procent. Veel analisten in de City, Europa’s financiële centrum, menen dat een Britse verlaging binnen enkele maanden onvermijdelijk is om de economie een impuls te geven op een moment dat veel bedrijven en consumenten het vertrouwen in de toekomst beginnen te verliezen. De Britten kampen bovendien met malaise op de huizenmarkt en, net als de ECB, met de verlammende gevolgen van de Amerikaanse kredietcrisis op de financiële positie van de banken en verzekeraars.

In Frankfurt deed Trichet een dringend beroep op vakbonden en politici in Europa om de inflatie niet verder te laten oplopen. De ECB hield de rente op vier procent ondanks de hoge inflatie die in november drie procent was. De ECB verwacht een verder oplopende inflatie als gevolg van de stijgende olie- en landbouwprijzen. Maar de centrale bank wil de afnemende economische groei in Europa niet frustreren met een hogere rente.

Het feit dat de altijd diplomatieke bankpresident de onenigheid over het rentebeleid toegaf, illustreert hoe gevoelig het rentebesluit lag. „De economische basis van de Eurolanden is gezond”, zei Trichet. Het risico dat de reële economie last krijgt van de onzekerheid van de kredietcrisis blijft volgens hem onverminderd actueel.