Engeland als mistig doolhof en niemandsland

Ministry of FearRegie: Fritz Lang € 21,99 ***--

Ministry of FearRegie: Fritz Lang.€ 21,99 ***

De samenzweringen en verborgen boodschappen die een grote rol spelen in spionagefilms, zijn vrijwel altijd ook te vinden in de fantasieën van iemand die aan vervolgingswaan lijdt. Die overeenkomsten worden slim gebruikt in Ministry of Fear, de film die Fritz Lang in 1944 maakte naar het gelijknamige boek van Graham Greene.

Stephen Neale, de hoofdpersoon, wordt op vreemde wijze beroofd van een taart die hij op een liefdadigheidskermis won, beschoten en achtervolgd. Desondanks kan hij niet naar de politie gaan: Neale weet dat zijn verhaal te ongeloofwaardig is, vooral omdat hij nog maar kort daarvoor uit een psychiatrische inrichting was ontslagen.

Met abrupte scèneovergangen en plotwendingen benadrukt de regie van Lang hoe onwerkelijk de gebeurtenissen zijn. Van het Engeland tijdens de Tweede Wereldoorlog maakt hij soms een mistig doolhof of een half verwoest niemandsland, dan weer toont hij een spiritistische séance waarin overbelichte gezichten door een donkere kamer lijken te zweven.

Doordat de personages de droomlogica heel gemakkelijk en flegmatiek accepteren, is Ministry of Fear niet Langs meest enerverende thriller. Maar in de stilering van de onheilspellende slagschaduwen op de muren, is zijn meesterschap voortdurend aanwezig.