En dan denk je ineens: ha, Het Gesprek!

Het Gesprek is als een oud pak koekjes dat nog in de onderste keukenla ligt en waar je naar grijpt als je middernachtelijke trek krijgt. Je hebt alles op tv gezien, het is laat, je zapt in het rond, en dan denk je ineens: ha, Het Gesprek! Gauw het kanaal zoeken (waar zat het ook alweer? o ja, op 38) en kijk: daar zitten, op welk moment van de avond dan ook, twee of drie mensen met elkaar te keuvelen.

Ik weet niet of mijn beleving van Het Gesprek precies is wat Frits Barend en de mediamiljonairs voor ogen stond toen zij de zender begonnen. Zij wilden graag dat mensen een uur lang diepgaand gingen praten. Maar ik waardeer Het Gesprek meer op een komisch niveau. Het Gesprek van de Dag, bijvoorbeeld, slechts een van de wonderlijke programma’s op de zender. In het decortje zit dan een wisselend groepje mensen van bizarre samenstelling. Ik noem maar wat: Maurice de Hond, Ehsan Jami en een tiener die de burgemeester van Den Haag wil worden. Zij voeren ‘het gesprek van de dag’. En dat gesprek gaat altijd over ‘de moslims’. Over de vraag of moslims wel bij onze cultuur passen, of moslims 11 september gedaan hebben, of moslims wel van moderne kunst houden, of moslims de koran mogen lezen. Uren en uren praten ze erover. En ze komen er nooit uit.

Een andere favoriet is Pitch Talk van Ronnie Overgoor. Ronnie Overgoor lijkt een door Van Kooten en De Bie bedacht figuur, zowel qua naamgeving als qua uiterlijk. Maar hij schijnt een echt mens te zijn. Hij is de media-expert van Het Gesprek en discussieert met andere media-experts over de fascinerende wereld van internet. Daarbij toont Ronnie interessante websites op zijn laptop, maar dat duurt altijd even, want ze hebben bij Het Gesprek geloof ik een langzame connectie. Maar ach, dat geeft niet, ze hebben een uur de tijd.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over Huub Stapel, die vaak tijdens zijn uur al gaat na-evalueren met zijn gast (‘Ik vond het heel leuk! Vond jij het ook goed gaan? Het was gezellig! Alsof we thuis op de bank zaten!’) en de fascinerende decorwisselingen – let maar eens op de Blokker-schilderijtjes en de Afrikaanse houtfiguren in de Ikea-kast achter de gasten. Ideale winter-tv. En het mooie is: het is er altijd.