Een zachte, hoge stem in een vriendelijke atmosfeer

cd wereld

Tcheka: Lonji ****

De meeste Kaapverdianen wonen buiten Kaapverdië, met name in Lissabon, Rotterdam, Boston en Parijs. Tot de artiesten die in die laatste stad zijn neergestreken behoren ondermeer Cesaria Evora, de treurige diva op blote voeten, Teofilo Chantre en singer-songwriter ‘Tcheka’.

De laatste, geboren als Manuel Lopes Andrade (1973) maakte in 2003 zijn eerste cd die opviel door een hoog melodisch gehalte, een vriendelijke atmosfeer maar vooral Tcheka’s bijzondere stem; heel zacht en aan de hoge kant.

Op Lonji, zijn derde cd inmiddels, worden geen radicaal andere wegen ingeslagen.

De gitaar van Tcheka twinkelt helder, zijn stem klinkt nu eens smekend, dan verleidend en de voortgangsbeweging van de percussionisten is eerder uitnodigend dan dwingend. Met een koortje hier en een hobootje of trompetje daar wordt de zaak versierd zonder dat het leidt tot overproductie.

Soms klinkt deze Afro-Europese smelkroesmuziek een pietseltje ruiger of stekeliger maar alsof Tcheka er zelf van schrikt, drapeert hij er dan rap maar sierlijk zijn fluwelen mantel der liefde over.

Met een kwartet staat Tcheka op 13/12 in Antwerpen (Zuiderpershuis), 14/12 Rotterdam (Doelen), 15/12 Utrecht (RASA) en 16/12 Amsterdam (KIT Tropentheater).