‘Een link tussen drugsgeld en terreur’

Een kwart van alle cocaïne die in Europa wordt onderschept komt uit West-Afrika. Drugsgeld brengt de regio uit zijn evenwicht.

Cocaïne brengt West-Afrika uit zijn evenwicht. Zwakke staten als Guinee-Bissau kunnen „exploderen” als drugssmokkelaars hun greep op de regio verstevigen. Dat zegt Amado de Andres, tweede man van het regionale VN-Bureau voor Drugs en Misdaad in de Senegalese hoofdstad Dakar. Aan het einde van het gesprek wijst hij naar het raam. „Kogelvrij glas.”

Wanneer besefte u dat de cocaïnesmokkel via West-Afrika toenam?

„Eind 2005 zagen we dat de Latijns-Amerikaanse drugsbaronnen hun routes verlegden omdat het steeds moeilijker werd cocaïne rechtstreeks Europa binnen te krijgen. Sindsdien is de cocaïnesmokkel via West-Afrika met factor 25 toegenomen. Een kwart van de cocaïne die nu wordt onderschept, komt uit Afrika, en daarvan komt 85 procent uit West-Afrika: Ghana, Senegal, Gambia, en natuurlijk Guinee-Bissau.”

Hoe werken die smokkelnetwerken?

„Je hebt drie niveaus. De internationale maffia: Colombianen, Brazilianen, Bolivianen, enzovoorts, die in contact staan met criminelen in Europa: Nederlanders, Spanjaarden, Portugezen. Dan heb je de regionale maffia van Ghanezen, Senegalezen en Nigerianen, die op hun beurt weer lokale mensen inhuren. ‘Als je iets uit een vliegtuigje ziet vallen, moet je het verstoppen’ – dat werk. Die smokkelnetwerken zijn goed georganiseerd. De laatste tijd worden ook migranten ingezet. Vooral migranten uit Pakistan en Bangladesh die via West-Afrika de EU binnen proberen te komen. Als ze de overtocht niet kunnen betalen, krijgen ze cocaïne mee.”

U heeft zelfs gezegd dat er een link is tussen drugssmokkel en terrorisme.

„Mogelijk wel, ja. In de Sahel zitten islamitische groeperingen die hasj en cocaïne smokkelen – ook om andere activiteiten te financieren. Van de terreuraanslagen in Madrid in 2004 is aangetoond dat die deels waren voorbereid in Afrika, en ook dat ze gefinancierd waren met hasj uit de Maghreb.”

U wilt politie en rechtelijke macht in Guinee-Bissau beter toerusten. Schrikt dat de drugsmaffia af?

„In Kaapverdië hebben we op verzoek van de regering drugsbestrijdingteams opgezet. Interpol gaf ons een database waarmee vertrouwelijke informatie kan worden doorgestuurd en die hebben we geïnstalleerd bij de procureur-generaal, de openbare aanklager en de recherche. Zo heeft Kaapverdië duidelijk laten zien dat het drugssmokkel wil aanpakken. En het werkt. Guinee-Bissau is het tegenovergestelde. De minister van Justitie moet naar een internetcafé om haar vertrouwelijke e-mail te lezen, want de regering heeft geen eigen netwerk. Dat is toch absurd.”

    • Pauline Bax