De Leesclub Live discussieert op Winternachten over ‘De pest’ van Camus; schrijf u nu in!

‘De pest’ van Albert Camus is onderwerp van de volgende editie van de ‘Leesclub Live’, tijdens Winternachten.

Twee weken geleden sloot Ger Groot de leesclubdiscussie over Bouvard en Pécuchet af. Deze week introduceert Elsbeth Etty de derde roman van dit seizoen, Jacobs kamer van Virginia Woolf (zie pagina 16). Een goed moment voor de aankondiging van de traditionele aflevering van de ‘Leesclub Live’ op het Winternachten-festival in Den Haag (op zaterdagmiddag 18 januari). Drie schrijvers, Elsbeth Etty, Bas Heijne en Fouad Laroui, zullen met elkaar en met de aanwezige bezoekers in debat gaan over La peste (De pest) van de in Algerije geboren Franse Nobelprijswinnaar Albert Camus (1913-1960).

La peste (in het Nederlands vertaald door Jan Pieter van der Sterre) is voor de Leesclub Live gekozen omdat hij aansluit op het Winternachten-thema ‘angst’ en het motto ‘Spookschip de wereld’. De roman uit 1947 gaat over een epidemie in de Algerijnse stad Oran die de levensfilosofieën van de bewoners op scherp zet. De roman werd beroemd als een allegorie op de Duitse bezetting van Frankrijk, maar is ook zonder die achtergrondkennis een prachtig boek over verlies, verdriet, wanhoop en levenskracht.

Tijdens het debat op Winternachten, dat wordt voorafgegaan door korte inleidingen van de panelleden Bas Heijne, Elsbeth Etty en Fouad Laroui, zullen zo veel mogelijk aspecten en interpretaties van De pest aan bod komen. Speciaal voor deze gelegenheid wordt de vertaling uit 1992 door De Bezige Bij herdrukt. Schrijf u in, lees het boek en discussieer in de Leesclub Live.

Leesclub Live. Za. 18 jan. 14-16.30 uur in Theater aan het Spui, Den Haag.Lezers betalen voor een pakket van twee kaarten en één boek € 30,– . U kunt kaarten bestellen via nrc.nl/webshop of door een briefkaart te sturen naar NRC Handelsblad, Postbus 8701, 3009 AS Rotterdam, o.v.v. Winternachten Festival.

Rectificatie / Gerectificeerd

Leesclub Live

In de aankondiging De Leesclub Live discussieert op Winternachten over ‘De pest’ van Albert Camus (Boeken, 7 december, pagina 14) is een verkeerde datum genoemd. De openbare Leesclub vindt plaats op zaterdagmiddag 19 januari.