De ANWB wil dat verkeersgegevens anoniem blijven

ROTTERDAM. De overheid moet na de invoering van de kilometerheffing niet de beschikking krijgen over een databank met gedetailleerde verkeersgegevens van automobilisten. Dat vindt de belangenorganisatie ANWB. ”De overheid hoeft niet precies te weten waar iedereen zich bevindt. Wij denken dat er een systeem mogelijk is waarbij dat ook niet nodig is”, zegt ANWB-directeur Guido van Woerkom. Het kabinet wil in 2011 de kilometerheffing invoeren. Minister Eurlings (Verkeer, CDA) gaf vorige week aan adviezen van maatschappelijke organisaties als de ANWB te laten meewegen. De ANWB vindt dat er een systeem moet komen waarbij meerdere bedrijven de benodigde registratiekastjes in de auto`s gaan aanbieden. ”Die bedrijven moeten dan hun eigen billingorganisatie oprichten die de kilometerheffing int”, zegt Van Woerkom. ”Zij hebben dan, onder strikte voorwaarden, de beschikking over de privacygevoelige gegevens. Die zouden vernietigd moeten worden als de rekening van de automobilist betaald is en niet meer wordt betwist.”