Chinees bod op Rio Tinto is vondst media

Shanghai. Het grootste staalbedrijf van China, Baosteel in Shanghai, heeft gisteren ontkend zich rechtstreeks te mengen in de overnamestrijd tussen de twee mijnconglomeraten BHP Billiton en Rio Tinto. Volgens president-directeur Xu Leijiang heeft hij nooit gezegd dat hij van plan is een bod van 200 miljard dollar (137,3 miljard euro) uit te brengen op het Australisch-Britse Rio Tinto om te voorkomen dat het eveneens Australisch-Britse Billiton de nieuwe eigenaar wordt. ”Ik heb dat niet gezegd. Dat was een uitvinding van de media”, zei Xu in Shanghai Securities News, het officiële dagblad van de beurs van Shanghai. Eerder deze week meldde 21st Century Business Herald, een financieel dagblad met een solide reputatie, uit de mond van Xu dat Baosteel ”zeer waarschijnlijk” een bod op Rio Tinto zou gaan uitbrengen.