Bush schrijft brief N-Korea

De Amerikaanse president Bush heeft een brief geschreven aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il. Het is voor het eerst dat de Amerikaanse president zich rechtstreeks wendt tot het bewind in Pyongyang. De brief, waarin Bush oproept tot openbaarmaking van alle details van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma, is eerder deze week in Pyongyang door de Amerikaanse gezant Christopher Hill overhandigd aan de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken. In 2002 deelde Bush het geïsoleerde Noord-Korea nog in bij de ‘As van het Kwaad’. In hetzelfde jaar noemde hij Kim Jong-il in een besloten bijeenkomst „een haatdragende pygmee die zich gedraagt als een verwend kind aan tafel”. In Noord-Korea wordt het schrijven opgevat als een nieuw teken van toenadering. Onderhandelingen over beëindiging van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma kwamen dit jaar in een stroomversnelling. (BBC)