Bush helpt huiseigenaren

De regering-Bush heeft samen met de Amerikaanse hypotheekbranche en de financiële sector op Wall Street een eerste reddingsplan aangekondigd om uitzetting voor honderdduizenden huiseigenaren te voorkomen en daarmee de economie te beschermen. Door het plan worden de rentes van woningbezitters met een zogeheten subprime-hypotheken vijf jaar bevroren.

Daarmee wordt voorkomen dat de maandlasten van dit soort hypotheken na een beginperiode van twee à drie jaar plots toenemen tot gewoonlijk 11 à 12 procent. Die toename leidt nu al tot recordaantallen aan wanbetalingen en huisuitzettingen. Bush zegt nu dat er geen „perfecte oplossing” voor de hypotheekproblemen bestaat. Maar: „De stappen die we nu nemen zijn een zinnig antwoord op een oprecht moeilijk probleem.”

Het plan is kritisch ontvangen omdat door de strenge eisen naar schatting van economen slechts 12 procent van de 2 miljoen Amerikanen met een subprime hypotheek in aanmerking komt voor het voorstel. „We gaan speculanten en degenen die de roekeloos een huis kochten zonder het zich te kunnen veroorloven niet uit de penarie helpen”, zei Bush.

Huiseigenaren die na de toename van het rentepercentage geen wanbetaler dreigen te worden vallen buiten het plan. Woningbezitters die nu al betalingsproblemen hebben kunnen ook geen aanspraak maken op hulp. Volgens Bush krijgen 1,2 miljoen mensen hulp omdat ook zij die het bevriezingsplan vallen worden bijgestaan in onderhandelingen met hun hypotheeknemers.

Het reddingsplan betekent een ommezwaai voor de regering-Bush. Nog geen maand geleden wees minister van Financiën Hank Paulson elk ingrijpen af. De hypotheeksector moest volgens de minister zonder overheidsinmenging elke zaak apart bekijken.

Lees een analyse over het plan op nrc.nl/kredietcrisis