boekberichten

Eerste biografie van Pim Fortuyn in de maak

Journalist Leonard Ornstein gaat de eerste biografie schrijven van Pim Fortuyn. Bijzonder is dat Ornstein van de erven Fortuyn exclusieve toegang krijgt tot Fortuyns persoonlijke archief. „De vraag hoe Pim Fortuyn is geworden wie hij was, fascineert mij enorm”, zegt Ornstein. „Het boek moet ook een politieke biografie worden over hoe Fortuyn een aardschok kon veroorzaken in de Nederlandse politiek.” Hij benadrukt dat er „duidelijke afspraken” met de familie zijn gemaakt om zijn onafhankelijkheid te waarborgen. Ornstein hoopt over vier of vijf jaar te promoveren op de biografie bij prof. dr. Henk te Velde, hoogleraar Vaderlandse Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij zet zijn werk als parlementair redacteur bij het tv-programma Buitenhof voorlopig gewoon voort. De biografie verschijnt bij De Bezige Bij. (RK)

Shorto directeur John Adams Institute

De Amerikaanse schrijver en New York Times-journalist Russell Shorto vervangt Corine Krijgsman als directeur van het John Adams Institute. Met de doelstelling de culturele uitwisseling tussen de Verenigde Staten en Nederland te stimuleren, bracht het instituut al vele vooraanstaande Amerikaanse politici, denkers en schrijvers naar het West-Indisch Huis in Amsterdam, onder wie Al Gore, Madeleine Albright, William Easterley en John Irving. Russell Shorto, die woont en werkt in Amsterdam, schreef in 2005 het wereldwijd lovend ontvangen boek The Island at the Center of the World, dat gaat over de stichting van Manhattan. Hij beargumenteert daarin dat de Hollandse inbreng op het gebied van godsdienstvrijheid, mensenrechten en vrijhandel, de kiem was voor de Amerikaanse immigrantencultuur en de ‘melting pot’. (RK)

‘Tegengif gaat alleen maar over seks’

Na zestig pagina’s Tegengif, het debuut van Judith Visser, wist de medewerkster van de bibliotheek van het Zuid-Hollandse Zuidland genoeg: „Het boek gaat alleen maar over seks. En dan nog breeduit gemeten ook”, zo zei ze tegen Trouw. Daarom besloot zij voor de gratis aangeboden lezing van de chicklitschrijfster te bedanken. De lezing was een cadeau voor de vinder van het exemplaar van het onlangs verschenen tweede boek van Visser, Tinsletown. Bij wijze van publiciteitsstunt werd het boek begin oktober in Rotterdam per heteluchtballon was opgelaten. De vinder bracht het boek naar de bibliotheek in Zuidland. „Ze durven het kennelijk niet over seks te hebben in Zuidland”, reageerde Visser in Trouw. (RK)

Nominaties voor BNG-prijs bekend

Walter van den Berg (West), Saskia de Coster (Held), Sanneke van Hassel (Witte veder), Bart Kouba (Het gebied van Nevski), Jan van Mersbergen (Morgen zijn we in Pamplona) en Jowi Schmitz (Kus van je zus) zijn genomineerd voor de BNG Literatuurprijs 2007. De prijs wordt uitgereikt aan een schrijver onder de veertig die twee literaire prozawerken op zijn naam heeft staan maar die nog geen waardering - verkoopcijfers of een prestigieuze literaire prijs - heeft gekregen. Op 17 januari 2008 wordt de winnaar bekendgemaakt.

M.m.v. Reinier Kist

Lees verder op papierenman.blogspot.com/ of op nrc.nl/boekenblog