Wat sms veroorzaakt: ik word knetterbek!

Op het moment dat je moeder je sms’t: ‘W8 ff, ben er bijna’, dan weet je: van die sms-taal komen we niet meer af. Hopeloos ingeburgerd.

Dat hebben ze bij KPN goed aangevoeld. Hun geweldige commercial voor mobiel e-mailen (van reclamebureau N=5) gaat over de enorme aantallen spelfouten die per sms begaan worden. Ja, die: ‘Goeiemoggel, ik heb even een sproedje, 5 kiklo inktvip.’ ‘Ik word knetterbek van die sproedjes, dit is de afdeling transploft!’

Blijkbaar is dit voor veel mensen zo herkenbaar dat ‘goeiemoggel’ nu een kleine taalrage is. 282.000 hits op Google (plus 18.900 keer als je het spelt als ‘goedemoggel’), je kunt er T-shirts van kopen, er is een dance-nummer van gemaakt, waarvan weer ringtones bestaan, en een carnavalskraker (‘Goeiemoggel, ja ik roggel het wiel’). En bloggers zijn zo enthousiast met het woord aan de slag gegaan dat ze bijna gelukkig lijken. Bij reclamebureau N=5 hopen ze op een vermelding in de Van Dale.

Dat laatste lijkt wat prematuur. Er zijn vaker taaltrends, die vooral leuk zijn omdat ze niet eeuwig duren. Ze worden populair gemaakt door kantoorpersoneel en scholieren. Beide groepen zijn tenslotte veroordeeld acht uur per dag met elkaar opgescheept te zitten, en dan is melige humor vaak de enige redding.

Nu is dat ‘goeiemoggel’, een tijdje geleden was het nog ‘goeiesmorgens’, ontleend aan Debiteuren/Crediteuren van Jiskefet (je kon ook zeggen ‘goeiemorgen deze morgen’, dat was minstens even grappig). Met zo’n instantgrap lieten kantoormensen in het gansche land aan elkaar zien dat ze a) humor hadden, en b) hun eigen kantoorbestaan ironisch bekeken. ‘Goeiesmorgens’ hield heel lang stand, maar schopte het niet tot de Van Dale.

En zo zijn er meer voorbeelden. Ik herinner me dat het in de oertijd (de jaren tachtig) een tijdje heel erg in was om elkaar te begroeten met ‘Ni Hao’; dit omdat er toen net een fijne Teleaccursus Chinees was, en Chinees, dat was toen nog echt een gekke taal waar bijna niemand van gehoord had.

Een tijd lang is zo’n taaltrend een teken van ‘erbij horen’; je hebt televisie gekeken en je weet wat er bedoeld wordt, en dat kun je laten zien door op het juiste moment ‘even Apeldoorn bellen’ te zeggen.

Daarna komt er een omslagpunt. Wie de taaltrend dan nog gebruikt, is verouderd en laat juist zien er níét bij te horen. Nu is ‘goeiemoggel’ nog de spijkerbroek van Kate Moss, over een paar maanden is het de stone-washed ‘blue jeans’ waar je nog niet klussend in aangetroffen wil worden. Maar tot die tijd: lekker van genieten, lekker sms’en en meezingen met de ringtone, tot je er knetterbek van wordt.

    • Paulien Cornelisse