Vrouw vast voor illegale (late) abortus in Spanje

Voor het eerst is in Nederland een vrouw gearresteerd wegens overtreding van de abortuswet. Haar is (kinder)moord ten laste gelegd. Op 14 november werd een 24-jarige vrouw uit Boxtel in Nederland aangehouden omdat zij een illegale abortus in Spanje zou hebben ondergaan. Het Openbaar Ministerie zegt dat de vrouw langer dan 24 weken zwanger was, de uiterste termijn waarop abortus in Nederland wettelijk is toegestaan.

De vrouw zit nu drie weken in voorarrest, volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Den Bosch vanwege de ernst van het feit en in belang van het onderzoek. „Het is een grootschalig onderzoek.”

De zaak werd vandaag naar buiten gebracht door het Radio-1-programma De Ochtenden.

Het OM wil niet bevestigen of de vrouw haar abortus heeft ondergaan in de privékliniek Ginemedex in Barcelona. Op 26 november vonden in Barcelona zes arrestaties plaats onder het Ginemedex-personeel. De arrestanten werden verdacht van het overtreden van de Spaanse abortuswetten en het vervalsen van de documentatie van abortussen die in de klinieken werden uitgevoerd.

Aanleiding voor de arrestatie was een Deense documentaire uit 2006 waarin een zwangere verslaggeefster met een verborgen camera haar pogingen filmde om een abortus te organiseren ondanks haar zwangerschap van 31 weken.

De eigenaar van Ginemedex werd samen met twee verpleegsters onder voorlopige hechtenis geplaatst. De drie andere arrestanten werden vrijgelaten. Justitie vermoedt dat in de klinieken abortussen werden gepleegd bij vrouwen die de toegestane periode van zwangerschapsonderbreking vergaand hadden overschreden. In de klinieken werd apparatuur aangetroffen voor het vernietigen van grotere foetussen. De Spaanse justitie sluit niet uit dat ook tegen de betrokken vrouwen zal worden opgetreden, maar acht aanpak van de medici belangrijker.

Volgens juristen is dit de eerste arrestatie in Nederland wegens de overtreding van de Wet Afbreking Zwangerschappen. Zij vragen zich af of het arresteren van de vrouw wel nodig is. Zij vinden het meer voor de hand liggen om de aborteur te arresteren. Jan Nijhuis van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie spreekt van een novum en vreest voor negatieve gevolgen in Nederland.

Gynaecologe Gunilla Kleiverda, betrokken bij de ‘abortusboot’ noemt de arrestatie „schandalig”. Zij zegt dat het in Spanje is toegestaan om na 24 weken zwangerschap abortus te plegen als de vrouw in ernstige psychische nood verkeert.