VN porren Soedan over vredesmacht

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties stuurt afgezanten naar de top van de Europese Unie en Afrika in Lissabon om de Soedanese president Bashir ertoe te bewegen niet-Afrikaanse eenheden te accepteren in de vredesmacht die op 1 januari in Darfur aan het werk zou moeten gaan. De top in Lissanon heeft dit weekeinde plaats. Onder andere omdat de Soedanese regering nauwelijks niet-Afrikaanse militairen wil accepteren, is de stationering van de vredesmacht ernstig vertraagd. VN-mensenrechtenexperts meldden deze week juist dat de afgelopen maanden honderden doden in Darfur zijn gevallen bij doorgaand geweld tussen regering en rebellen en tussen rebellen onderling.

Het probleem geldt de stationering in Darfur van gespecialiseerde eenheden uit Nepal, Thailand en Scandinavische landen als onderdeel van de vredesmacht van Afrikaanse Unie en VN. De macht moet 26.000 man gaan tellen. Volgens de VN zijn deze eenheden onontbeerlijk voor een effectief optreden. De vredesmacht mankeert overigens ook nog 24 helikopters die door westerse landen zouden moeten worden geleverd voor het transport in Darfur, een gebied dat ongeveer zo groot is als Frankrijk.

Volgens diplomaten bij de VN in New York wil de Soedanese regering niet dat er een geloofwaardige vredesmacht in Darfur wordt gelegerd. Op dit moment is er een 7.000 man tellende Afrikaanse vredesmacht in Darfur gelegerd, die echter slecht uitgerust en ineffectief is. (AFP, AP, Reuters)