VN-conferentie nodig over het Midden-Oosten

Staatssecretaris Frans Timmermans die Nederland vertegenwoordigde bij de conferentie over vrede in het Midden-Oosten in het Amerikaanse Annapolis, noemde Annapolis ”een slechte dag voor cynici” (NRC Handelsblad, 28 november). Daarin vergist hij zich schromelijk, de cynici hebben het gelijk aan hun kant.

Hun gelijk moet echter overtroefd kunnen worden via een wereldvredesconferentie onder auspiciën van de Verenigde Naties. Een algemene VN-conferentie, waarin de gangbare denkbeelden over de nationale staat tegen het licht worden gehouden van de vrede, zoals die spreekt uit de alom onderschreven Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Voor die baanbrekende VN-conferentie zou het kabinet - als VN-lid - het initiatief kunnen nemen. Uiteraard is de steun van de voltallige Kamer daarbij onontbeerlijk.