Verhagen wil sancties tegen Iran blijven handhaven

DEN HAAG. Nederland blijft voor het handhaven van een harde lijn tegenover Iran. Nieuwe sancties tegen het land blijven noodzakelijk, aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) gisteren in de Tweede Kamer. Amerikaanse inlichtingendiensten maakten eerder deze week bekend dat Iran in 2003 is gestopt met de ontwikkeling van kernwapens. Hierdoor is in de internationale gemeenschap de vraag gerezen of het sanctiebeleid tegenover Teheran moet worden voortgezet. China en Rusland twijfelen hierover, landen als Frankrijk en Groot-Brittannië niet. De Verenigde Staten lieten direct al weten door te willen gaan met sancties. Volgens minister Verhagen is er geen enkele reden om terug te komen op de stelling dat Iran ”geen acute, maar wel een potentiële dreiging” vormt. Nog altijd weigert het land de resoluties van de Verenigde Naties na te komen. ”Ik zie dan ook geen reden om de steun aan een derde sanctieresolutie terug te trekken”, aldus Verhagen.