Verbeek wil met Australië naar WK

Pim Verbeek wordt de nieuwe bondscoach van Australië. Dat heeft de Australische voetbalbond FFA vandaag bekendgemaakt. De Nederlander heeft de opdracht de ‘Socceroos’ naar het WK van 2010 in Zuid-Afrika te leiden. „Een uitdaging”, zei de nieuwe trainer bij zijn presentatie.

De FFA was lange tijd op zoek naar een opvolger van Guus Hiddink, die na het WK van 2006 opstapte als bondscoach. Dick Advocaat haakte op het laatste moment af. Hij koos voor een verlengd verblijf bij Zenit St. Petersburg.

Een van de redenen van de FFA om te kiezen voor Verbeek is zijn kennis en ervaring van voetbal in Azië. Australië is voor de WK-kwalificatie voor het eerst ingedeeld in de Aziatische zone. Verbeek was bij het WK van 2002 assistent van Hiddink bij Zuid-Korea. Daarna was hij even trainer in Japan. In 2004 werd hij opnieuw assistent bij de Zuid-Koreanen, nu van Advocaat, die hij vorig jaar opvolgde als hoofdtrainer. Verbeek eindigde dit jaar met Zuid-Korea op de derde plaats in de Azië Cup en nam vervolgens ontslag.

Een ander „zeer groot pluspunt” vond de bond dat Verbeek aangaf zich in Australië te willen vestigen. „Ik wil zo vertrouwd mogelijk raken met het Australische voetbal”, aldus de trainer.

Graham Arnold, die na het vertrek van Hiddink de functie van interim-coach vervulde, wordt de assistent van Verbeek. Ook de Nederlander Rob Baan, technisch directeur van de FFA, is nauw betrokken bij het Australische team. De 51-jarige bondscoach heeft twee maanden om zich voor te bereiden op het eerste WK-kwalificatieduel, op 6 februari tegen Qatar. De andere landen in de groep van Australië zijn China en Irak.