Toneelgroep Annette Speelt stopt

De toneelgroep Annette Speelt heft zichzelf volgend jaar op. De kernleden Thijs Römer en Michel Sluysmans willen liever als losse acteurs door het leven gaan. Römer, momenteel te zien in de film Kapitein Rob, wil zich werpen op zijn filmcarrière. Sluysmans wil bij andere groepen gaan spelen.

Römer: „Iedereen is verbaasd omdat een structureel gesubsidieerde groep zelden de moed heeft om zichzelf op te heffen. We hebben geen ruzie ofzo, maar we hebben straks zeven jaar vol gemaakt, en wij willen de verzadiging voor zijn. We hebben ongeveer alles gedaan wat we wilden. Een volgende stap zou zijn: onszelf herhalen, of groter groeien. En beide willen we niet.”

Annette Speelt trad in 2001 aan als een collectief van ambitieuze ‘culturele ondernemers’ die moeiteloos zijn grootspraak („Binnen twee jaar structurele subsidie, binnen vier jaar in de grote zaal”) waarmaakte. Van een collectief werd de groep al snel een duo: niet lang na de oprichting stapte Niels Römer uit de groep, in 2005 vertrokken actrice Kristen Denkers en regisseur Christiaan Mooij. Sluysmans en Römer bleven over.

De groep speelt nieuwe stukken naast klassieke repertoire. In de haven van Scheveningen is nu bijvoorbeeld Trojaanse Vrouwen te zien. De groep maakte de politieke voorstelling Nu, over de moord op Theo van Gogh, en de politieke satire De eeuw van mijn dochter, het toneeldebuut van Ilja Leonard Pfeijffer. Volgend jaar volgt dienst tweede stuk Malpensa, over twee durfkapitalisten die het Vaticaan willen opblazen. De groep wil ook een tv-serie maken over een toneelgroep. Werktitel: TG Mooij.