Televisie Voorkeur

actualiteiten

EénVandaag. Discussie over beloningen voor orgaandonatie en een reportage over asielzoekers die ondanks een generaal pardon nog altijd in een uitzichtloze situatie verkeren. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Reportage over traditionele genezers in Zuid-Afrika die een effectieve bestrijding van aids verhinderen. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova. Gesprek met o.a. de ouders van het 15-jarige meisje uit Almere dat nadat ze was bevallen werd aangehouden en opgesloten in de isoleercel van een jeugdgevangenis. De baby overleed voor of vlak na de bevalling. Ook aandacht voor de debatten over Urzugan en rekeningrijden. Ned. 2, 22.15-22.50u.

informatief

Herinnert u zich deze nog? Afl.5 : Betaalkaarten en röntgenfoto’s. Begin jaren 70 ziet Nederland de informatietechnologie met angst tegemoet: bang voor registratie en controles door anderen. „Men weet nu alles van me.” Ned.1, 19.25-19.55u.

Andere tijden. Geschiedenismagazine. Deze keer: Zwarte Sinterklaas. De spanningen tussen Indonesiërs en Nederlanders liepen in 1957 hoog op. Nederlandse bedrijven werden bezet, auto’s beklad. Reden was de economische macht die de Nederlandse gemeenschap in de voormalige kolonie nog steeds had. Op 5 december besloot Soekarno bijna alle Nederlanders uit te wijzen. Tienduizenden landgenoten moesten het land verlaten. Ned.2, 21.25-22.00u.

Arrange me a marriage. Trevor Stewart komt uit een ‘zeer getrouwde’ familie. Zijn broer, zus en ouders zijn goed voor 70 huwelijksjaren. Zelf leeft hij het leven van een typische vrijgezel. Zijn vrije tijd gaat op aan het spelen in een rockband in de kroeg. Hij vraagt een Indiase koppelaarster om hulp. BBC 2, 21.00-22.00u.

Ik vertrek. Serie reportages over Nederlanders die hun geluk in het buitenland gaan beproeven. Hernieuwd bezoek aan Peter en Hetty Jordaan die in een Tsjechisch plaatsje een voormalige camping voor arbeiders overnamen. En Justus en Annemiek Dierick die een naturistencamping in Zuid-Frankrijk opzetten. Een jaar na het laatste bezoek is voor beide families, die in het begin met veel tegenslagen te kampen hadden, dankzij een bijna té hoge opkomst veel veranderd. Ned.1, 21.30-22.25u.

Documentaire

Het islamitische Spanje. Reportage over de geschiedenis van de islam in Spanje. Van de achtste eeuw tot en met de vijftiende eeuw was Spanje islamitisch. Ruim acht eeuwen leefden moslims, joden en christenen samen. Een voorbeeld van religieuze tolerantie. Gedurende deze periode was Spanje een brug tussen het islamitische oosten en het christelijke westen. Een onderzoek naar de invloeden van de islamitische beschaving in Spanje op de rest van Europa. Ned.2, 23.45-0.29u.

praatprogramma

MAX & Loretta. Actrice Inge Ipenburg vertelt over haar recente reis naar Zuid-Afrika voor Stop Aids Now! Ze bezocht daar twee projecten. Ned.2, 17.35-18.25u.

De wereld draait door. Journalist/regisseur Jos de Putter komt aan het woord over de geautoriseerde biografie Willem van Hanegem, Hans Teeuwen presenteert de dvd van zijn tournee, waarop hij liedjes van Ray Charles, Sinatra en vele andere klassiekers zingt. Verder aandacht voor Frau Antje, die niet alleen goed kaas kan verkopen, maar die ook heel populair schijnt te zijn in een ‘fotosoap’. Ook een muzikaal eerbetoon in het Antwerps Sportpaleis op 14 december aan de Vlaamse komiek Urbanus, die dan ook zelf optreedt. Ned.3, 19.30-20.25u.

Nova on tour. Toer langs universiteiten in Nederland waarbij Twan Huys samen met het publiek gasten uit de politiek, media, cultuur en wetenschap interviewt. Vanavond cabaretier Hans Teeuwen in het LAK Theater van de Universiteit van Leiden, o.m. over de kritiek van cabaretier Freek de Jonge, zijn gesprek met de zusjes Esmaa, Jihad en Hajar Alariachi die zich ‘de meiden van Halal’ noemen en de dood van zijn vriend Theo van Gogh. Ned.3, 20.25-21.15u.

Pauw & Witteman. Willem van Hanegem over zijn biografie, de Engelse tv-kok Nigella Lawson over haar laatste kookboek Nigella Express, programmamaker Michiel van Erp over zijn nieuwe programmaserie Welkom in Nederland en GroenLinks-Kamerlid Femke Halsema over de alternatieve hoorzitting over Uruzgan die GroenLinks en de SP hebben georganiseerd. Ned.1, 23.00-23.55u.

sport

Sporza UEFA Cup. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd tussen Anderlecht en Tottenham Hotspur. België 2 (Canvas), 20.59-22.45u.

ZDF Sportextra: UEFA Cup. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd Bayer 04 Leverkusen-Sparta Praag. In de rust Heute en Journaal. ZDF, 20.55-23.00u.