Servië debatteert over gebruik geweld voor behoud Kosovo

In Servië is een heftig debat losgebarsten over de vraag of Servië geweld moet gebruiken om Kosovo te behouden.

Op 10 december wordt formeel een eind gemaakt aan de onderhandelingen van de internationale trojka over de toekomst van Kosovo; zij brengt dan VN-chef Ban Ki-moon verslag uit van haar vergeefse bemiddeling. Daarna roept Kosovo zo goed als zeker eenzijdig de onafhankelijkheid uit.

Aanleiding tot het debat is de opmerking van Aleksander Simic, een prominente adviseur van premier Vojislav Koštunica, dat Servië Kosovo met geweld moet zien te behouden. Tegenover de Servische televisie zei Simic dinsdag dat Servië Kosovo „met alle beschikbare middelen” moet verdedigen nu er geen diplomatieke oplossing voor de kwestie is gevonden.

Op de vraag of dat oorlog betekent zei Simic dat oorlog „een wettig middel is als er geen andere optie is” en dat „staatsbelangen met oorlog worden verdedigd”. „De staat heeft geen andere middelen dan oorlog als iemand de Veiligheidsraad van de VN niet respecteert, het enige orgaan dat de bevoegdheid heeft te reageren als iemand met oorlog en agressie dreigt”, aldus Simic.

Simic kreeg gisteren steun van woordvoerders van de Democratische Partij van Servië (DSS), de partij van premier Koštunica. De uitlating van Simic, zei de DSS-fractieleider in het parlement, „ging over de vraag of oorlog een wettige optie is – het antwoord is ja, maar dat betekent niet dat iemand die optie voorstaat”. Servië, zei hij, heeft het recht en de plicht zijn grondgebied te verdedigen.

De twee andere partijen in Koštunica’s coalitie toonden minder begrip. De Democratische Partij (DS) vond Simic’ uitlating „onverantwoordelijk en gevaarlijk” en de partij G17 Plus stelde dat Servië niet ten oorlog zal trekken.

Een analist, Jovo Bakic, zei over Simic’ opmerking dat „dreigen met een ongeladen geweer alleen zin heeft als de andere partij niet weet dat het ongeladen is”. (VIP)