Sarkozy richt zich direct tot FARC-leider via tv

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft vannacht in een rechtstreekse radio- en tv-boodschap de Colombiaanse rebellenbeweging FARC opgeroepen haar gijzelaar Ingrid Bétancourt vrij te laten.

Hij zei de ‘droom’ te hebben dat de Frans-Colombiaanse politica, die sinds 2002 door de FARC gevangen wordt gehouden, „voor Kerst bij haar familie zal zijn”.

De oproep van Sarkozy lijkt een eerste stap naar een rechtstreekse Franse bemiddeling in het Colombiaanse conflict tussen de regering in Bogotá en het guerrillaleger FARC, dat al jaren tientallen gijzelaars vasthoudt.

Zijn interventie komt een dag nadat de Colombiaanse regering Sarkozy uitnodigde deel te nemen aan een directe onderhandelingsgesprek met de FARC. Parijs reageerde daarop gereserveerd en maakte duidelijk zich niet te willen laten gebruiken.

Onlangs werd de Venezolaanse president Chávez bedankt als bemiddelaar nadat hij volgens de Colombiaanse president Uribe buiten zijn missie was getreden.

Vannacht koos Sarkozy voor een direct initiatief, buiten de Colombiaanse regering om. In een plechtige tv-oproep, geregistreerd door de Franse privézender TF1, richtte hij zich rechtstreeks tot de rebellenleider Manuel Marulanda. Onder verwijzing naar recent beschikbaar gekomen tv-beelden zei hij dat bij Betancourt „de vlam aan doven is”. Hij riep de FARC-chef op „de wereld te laten zien dat de FARC weet wat menselijke noden zijn”.

Verder beloofde Sarkozy zich „persoonlijk in te blijven zetten voor een humanitaire oplossing voor alle gijzelaars” in handen van de FARC. Zo nodig, voegde hij eraan toe, wil hij „de inspanningen verdubbelen” om een oplossing te vinden voor de Colombiaanse conflicten.

Tegelijk met de tv-boodschap richtte Sarkozy via de Franse wereldzender RFI een radioboodschap aan de gijzelaars zelf, die zij mogelijk kunnen ontvangen. Hij zei daarin onder meer dat „degenen die u vasthouden een tragische fout begaan (…) De hele internationale gemeenschap veroordeelt hun methoden”.

De Colombiaanse regeringsgezant Luis Carlos Restrepo zei gisteren dat Bogotá nooit heeft gedacht over een ontmoeting tussen Sarkozy en Marulanda en daar ook niet om heeft gevraagd.

Bekijk de oproep van Sarkozy via www.elysee.fr