Pakjesavond met Joris Linssen en kriebelhoest

Mirjam Sterk, woordvoerster Jeugd en Gezin voor het CDA in de Tweede Kamer, had al eerder sinterklaas gevierd, dus stond ze op het heerlijk avondje haar voormalige coalitiegenoot Bibi de Vries bij. De ex-vicevoorzitter van de VVD-fractie onder Jozias van Aartsen debuteerde immers als interviewer op de zender Het Gesprek en zij vond het wel prettig om als eerste een goede bekende te interviewen. Bij toerbeurt mag De Vries in een nieuwe dagelijkse Haagse rubriek haar vroegere collega’s ondervragen.

Het werd een heel ander soort gesprek dan meestal op televisie met politici wordt gevoerd. Zij kennen elkaar goed en tutoyeerden elkaar dus vanzelfsprekend. Nog belangrijker verschil is dat De Vries geen enkele poging deed om Sterk het vuur na aan de schenen te leggen. Dus werd het grotendeels een gesprek over koetjes en kalfjes, over de baby die het Kamerlid in mei verwacht, haar geloof, haar hobby in het muziektheater en vooruit, of ze minder liberaal is geworden nu het CDA met PvdA en ChristenUnie regeert. Als je een politicus als mens benadert is dat ook precies wat je overhoudt.

De grootste hulp die Sterk haar gesprekspartner bood was dat ze bijna onophoudelijk aan het woord bleef. De arme interviewer had namelijk dusdanig last van kriebelhoest dat ze op zeker moment nauwelijks meer een woord kon uitbrengen.

Menselijke gesprekken vanuit een positieve grondhouding met onbekende Nederlanders vormen bij de Publieke Omroep een specialiteit van de NCRV. Tot die traditie behoren niet alleen het wat sleets wordende Man Bijt Hond, maar in het verleden ook Paradijsvogels, De stoel met Rik Felderhof, Taxi en Hello Goodbye. Joris Linssen, bekend van de laatste twee programma’s, bracht op pakjesavond geschenken rond, in de derde aflevering van het al deze zomer opgenomen Joris Pakket Service.

De formule lijkt erg op die van de rubriek Mijn lieve schat in de programma’s MAX & Catherine en MAX & Loretta. Volgens Linssen is zijn programma officieel gebaseerd op het Israëlische programma The Package en heeft omroep MAX datzelfde idee eerder officieus overgenomen.

Hoe het ook zij, ook Joris Linssen bezoekt in een estafette mensen die een pakje van een eerdere gesprekspartner krijgen. Ze moeten raden wie de gever is, een verhaal over zichzelf vertellenen dan de volgende ontvanger aanwijzen. Joris Pakket Service „bezorgt pakketten en verzamelt verhalen.”

In Mijn lieve schat wordt door de onzichtbare bezorger stevig aangedrongen op het niet verbreken van de keten, met de inmiddels legendarische woorden „de doos, die moet door.” Als dagelijks feuilleton werkt die ijzeren continuïteit sterk, bij wijze van wat in soaps een cliffhanger heet.

Joris Pakket Service doet meerdere leveranties in een aflevering en er is nu al drie keer een nieuwe ketting begonnen. Eén liep dood op de weigering tot medewerking van een norse woonbootbewoner, maar twee andere keren was het motief om niet meteen verder te gaan nogal raadselachtig.

Het is het belangrijkste minpuntje van een overigens behoorlijk geslaagde serie. Gisteren werd Joris in Velp verwezen naar een carnavalsprins die actie voert voor het behoud van de begraafplaats waar zijn broertje ligt dat in de hongerwinter aan difterie bezweek. Vandaar ging het naar diens slechts een meter hoge zwager, met een voorliefde voor klassieke jeeps. En toen waren we ineens in een tattooshop in Almere, die Joris stuurde naar Hugo in Best, van top tot teen gehuld in een bodysuit. Hij wilde het voor de camera wel even laten zien. Mooi gesprekje, met een man die pas de laatste vijftien jaar voor zijn homoseksualiteit durft uit te komen en dus blij is dat hij in deze tijd leeft.

De ontspannen, gepast nieuwsgierige en altijd open Joris Linssen beheerst dit métier als geen ander en alleen daardoor werkt het.