ook in première

Mr. Magorium’s Wonder Empo-rium / De wonderwinkel van Mr. Magorium

Regie: Zach Helm. Met: Dustin Hoffman, Natalie Portman. Nederlandse stemmen: Wim T. Schippers en Angela Schijf. In: 59 bioscopen.

Meneer Magorium, de 243-jarige excentrieke uitbater van een speelgoedwinkel waarin het speelgoed een eigen leven leidt, vindt het welletjes, iemand anders moet de winkel maar van hem overnemen. Hij hoopt dat Molly, de jonge verkoopster, zijn opvolger wil worden. De debuutfilm van Zach Helm draait om het hebben van geloof in jezelf en magie. En aan magie ontbreekt het nogal. Mr. Magorium is oubollig en fantasieloos in z’n uitvoering. Ook Dustin Hoffman (Mr. Magorium) en Natalie Portman (Molly) vallen tegen. (AW)

Tuya’s Marriage (Tuya de hun shi) Regie: Wang Quan’an. Met: Yu Nan, Bater, Baolier, Zhaya, Ben’ge. In: 5 bioscopen.

Hoofdrolspeelster Yu Nan zet een sterk personage neer. Getrouwd met een verlamde man, neemt ze een drastische beslissing. Ze gaat op zoek naar een nieuwe echtgenoot, eentje met meer geld, die zich wel over Tuya, haar kinderen én haar ex moet ontfermen. De boodschap: overleven is hard op de steppen, en de wereld is niet vrouw-vriendelijk in China. Tuya’s Marriage is vooral een sociaal-realistisch drama dat zich min of meer toevallig op de oogverblindend gefilmde Mongoolse steppen heeft gevestigd. Regisseur Wang Quan’an (1956) laadt door de slimme mix van misère, lichte ironie en mooie beelden de verdenking op zich z’n film érg op de westerse markt te hebben toegesneden. (DL)