Olieprijzen fors lager om ‘Iran’

Een dag na bekendmaking van het kartel van olieproducerende landen (OPEC) dat de olieproductie niet verhoogd wordt, dalen de olieprijzen opnieuw sterk.

De belangrijkste oorzaak is volgens olieanalist Cyril Widdershoven van adviesbureau Cap Gemini niet OPEC, maar ‘Iran’. Het bericht begin deze week van 16 Amerikaanse inlichtingendiensten dat het olieland (met de op één land na grootste oliereserves ter wereld) niet zou werken aan de productie van kernwapens, is volgens hem de reden om de risicopremie op een vat olie 10 tot 15 dollar neerwaarts bij te stellen, met een forse prijsdaling tot gevolg.

Het OPEC-besluit van gisteren om de olieproductie niet op te voeren zou geen invloed hebben gehad. De toonaangevende Brent-olie stond onmiddellijk na het besluit gisteren van de OPEC – dat eenderde van de mondiale olieproductie voor haar rekening neemt – in Londen op zo’n 92 dollar per vat, vandaag omstreeks het middaguur was de prijs liefst 6 dollar lager op 86,27 dollar per vat. De prijs van Amerikaanse olie (West Texas Intermediate) zakte vanmorgen in Singapore ook tot net onder de 87 dollar, het laagste punt sinds zes weken.

Dat de factor Iran niet meteen effect had, vindt Widdershoven niet vreemd. „Het bericht kwam uit de lucht vallen en kwam bovendien van partijen die tot voor kort zeiden dat er wel aan kernwapens in Iran werd gewerkt. Dat komt niet helemaal rationeel over. Beleggers nemen dat risico dan ook mee.”

Analist Paul Horsnell van zakenbank Barclays Capital is het niet helemaal eens met Widdershoven. Volgens hem zou de opmerkelijke daling vooral een technische rariteit zijn („markten zijn soms pervers”). De Iraanse dreiging zou voorlopig niet geweken zijn, maar alleen minder acuut zijn geworden.

Omdat volgens analisten de mondiale vraag naar olie al geruime tijd vlak tegen het mondiale aanbod aanzit, werd een prijsverhoging na het OPEC-besluit voor mogelijk gehouden. De olie consumerende landen, de Verenigde Staten voorop, riepen de OPEC de laatste tijd nadrukkelijk op tot een productieverhoging.

De persbureaus Reuters en AP melden bovendien dat investeerders rekening houden met een recessie in de VS, waardoor de vraag naar olie zou afnemen. Ook de olievoorraden in de VS zouden, in tegenstelling tot eerdere berichten, hoger uitvallen dan verwacht.

Rectificatie / Gerectificeerd

Grafiek OPEC

De kop van de grafiek bij het artikel Olieprijzen fors lager om ‘Iran’ (6 december, pagina 17) is incorrect. Er staat: koersdaling olieprijs ondanks productieverhoging OPEC. Dat moet zijn: koersdaling olieprijs bij uitblijven productieverhoging OPEC.