Monster is terug in de Vuelta

Na zes jaar keert de gevreesde beklimming van de Asturische berg Angliru terug in het routeschema van de Ronde van Spanje. Dat heeft de organisatie van de Vuelta gisteren bekendgemaakt. De start is op 30 augustus 2008, een ploegentijdrit in Granada.

In 1999 werd ‘het monster van Asturië’ voor het eerst opgenomen in het routeschema van de Spaanse rittenkoers. De Spanjaard José Maria Jimenez won de rit, met finish bovenop de berg die op de steilste plek een stijgingspercentage heeft van 23,5. Sindsdien werd hij beklommen in 2000 en 2002.

De beklimming van de Angliru is altijd goed voor dramatische beelden. In de Vuelta van 2002 kwam er voor de Schotse renner David Millar een roemloos einde aan de Ronde van Spanje. In noodweer – kou, regen, hagel en mist – gingen die dag op de Angliru veel renners onderuit, onder wie Millar. Hij verweet de organisatoren van de wedstrijd dat de etappe onmenselijk zwaar was. Met lichte verwondingen en met de fiets aan de hand kwam hij over de finish. Uit protest weigerde hij de Vuelta te vervolgen. De Spanjaard Roberto Heras ging die dag op 1.573 meter als eerste over de finish.

Volgend jaar gaat het peloton in de Vuelta vanuit Granada eerst naar de Pyreneeën. Daarna volgen ritten in het noordwesten van Spanje en eindigt de etappekoers op 21 september in Madrid.

Een dag voor de slotrit is er een klimtijdrit over 16 kilometer naar de top van de Alto de Navacerrada. Er zijn vijf aankomsten bergop, waarmee de Vuelta vooral gemaakt is voor klimmers. Op de Angliru ligt de finish van de dertiende etappe. De Vuelta werd dit jaar gewonnen door de Rus Denis Mentsjov van Rabobank.