Milieuoverval op Franse auto-industrie

Frankrijk krijgt als eerste Europese land een systeem van ecologische bonussen en malussen die geheven worden bij de aanschaf van een nieuwe auto. De regering overviel de autobranche en de consumenten door de maatregel gisteren bekend te maken en meteen in te voeren.

Vanaf 1 januari gaan kopers van auto’s die meer dan 160 gram CO2 per kilometer uitstoten, voor hun keuze een eenmalige strafpremie van minstens 200 euro betalen. Naar schatting betreft dat een kwart van de verkochte auto’s. De malussen kunnen oplopen tot 2.600 euro.

Omgekeerd krijgen kopers van schone auto’s met onmiddellijke ingang – vanaf gisteren – een bonus uitgekeerd. Die premie loopt op tot 5.000 euro voor auto’s die 100 procent op elektriciteit lopen – vooralsnog een theoretische optie op de Franse markt. Auto’s die minder dan 100 gram CO2 per kilometer uitstoten leveren een bonus op van 1.000 euro. Volgens Franse kranten zijn de drie beste modellen op de markt de Smart Fortwo, Volkswagen Polo en Toyota Primus met 700 euro bonus.

Tot het principe van een bonus-malus-systeem is vorige maand besloten bij de brede Franse maatschappelijke discussie over het milieu en het klimaat, de Grenelle de l’Environnement. Minister van Ecologie Jean-Louis Borloo maakte de precieze vorm van de regeling gisteren bekend, en voerde deze bij verrassing ook meteen in, om de tobbende Franse autoverkoop niet te belemmeren.