Merkel aan de haal met toespraak top EU-Afrika

Niet premier Balkenende, maar de Duitse bondskanselier Merkel zal komend weekeinde op de ‘EU-Afrika-top’ namens de Europese Unie de aanwezige dictator Robert Mugabe kapittelen over schendingen van de mensenrechten in Zimbabwe.

Balkenende had enkele weken geleden via het Europese diplomatieke circuit aangeboden om de agenda-bepalende toespraak over mensenrechten op de top in Lissabon namens de EU te houden. In de omstreden aanwezigheid van de Zimbabwaanse president belooft dat het gevoeligste en politiek belangrijkste onderwerp van de EU-Afrika-top te worden.

Maar Balkenende blijkt zijn diplomatieke hand te hebben overspeeld. Namens de EU zal Angela Merkel zaterdag het woord voeren over mensenrechten. Duitsland was de eerste helft van dit jaar voorzitter van de EU en maakt als zodanig nog deel uit van de ‘trojka’ voor het Europese buitenlandse beleid.

In zijn eigen bijdrage zal Balkenende wel ingaan op de schendingen van de mensenrechten in Zimbabwe. Dat doet hij op verzoek van de Tweede Kamer. De Kamer wil ook dat Balkenende en minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) met vertegenwoordigers van de Zimbabwaanse oppositie en van niet-gouvernementele organisaties uit Zimbabwe spreken in de marge van de top.

De kwestie-Mugabe verdeelt de EU. Premier Brown van Groot-Brittannië heeft van meet af aan laten weten niet aanwezig te zullen zijn als de dictator van de ex-Britse kolonie naar Lissabon komt. Ook de Tsjechische premier Topolanek heeft zich afgemeld.

Nederland vindt dat nu Mugabe toch komt, de gelegenheid moet worden benut hem aan te spreken op de situatie in zijn land.