Meeste werk in deeltijd in Nederland

Nederlanders, zowel mannen als vrouwen, werken van alle Europeanen het meest in deeltijd. Dit blijkt uit een onderzoek van de Europese Stichting voor de Verbetering van Leef- en Werkomstandigheden.

Van de Nederlandse mannen werkt 13 procent parttime. In slechts acht van de 31 Europese landen waar het onderzoek werd uitgevoerd, werkt minstens 10 procent van de mannen in deeltijd. Van de Nederlandse vrouwen werkt 75 procent parttime. Ook dat is aanzienlijk meer dan het Europese gemiddelde (29 procent). Mans Martensson, coördinator van het onderzoek: „Heel Europa kijkt naar het Nederlandse model, dat vriendelijk is voor werknemers. Overheid en werkgevers moedigen werk in deeltijd aan”.

Volgens het onderzoek hebben Nederlandse werknemers bovendien, samen met Zweden en Denen, de grootste kans op een afwisselende baan. Nederlanders werken minder vaak over en werken het minst aantal uren in Europa: gemiddeld 38 uur door mannen en 26 uur door vrouwen.

Lees het volledige rapport via: nrc.nl/europa