Maan was al vroeg vulkanisch actief

Rotterdam, 6 dec. De maan was al heel kort na haar ontstaan vulkanisch actief, zo melden wetenschappers vandaag in Nature. Kentaro Terada en zijn collega`s hebben dit afgeleid uit onderzoek aan een maanmeteoriet die in 1999 in Botswana werd gevonden. Deze meteoriet (Kalahari 009) weegt 13,5 kilo. Hij blijkt magma te bevatten dat tijdens de allereerste vulkanische erupties op de maan naar buiten kwam. Uit de ouderdom van fosfaatmineralen in deze fragmenten blijkt dat deze activiteit 4,35 miljard jaar geleden begon, nog geen 200 miljoen jaar na het ontstaan van de maan. De onderzoekers denken dat dit gebeurde toen door stolling de eerste maankorst ontstond. Na een meteorietenbombardement, 3,8 tot 3,9 miljard jaar geleden, volgde een tweede periode van nog sterkere vulkanische activiteit.