Leger zoekt naar pyromaan

Het leger helpt sinds deze week de politie bij het opsporen van de pyromaan in het Groningse dorpje ’t Zandt. Sinds augustus zijn al 17 branden gesticht in het circa 900 inwoners tellende dorpje. Er zitten dertig rechercheurs op de zaak. Defensie wilde niet zeggen met welke middelen de landmacht helpt, maar volgens een buurtbewoner zouden er net buiten het dorp legervoertuigen staan met infraroodcamera’s, die ’s nachts kunnen worden ingezet. Justitie in Groningen loofde in november een beloning van 10.000 euro uit voor de tip die leidt tot aanhouding van de pyromaan. Een brand die gisteren twee grote schuren in de as legde, is waarschijnlijk niet het werk van de pyromaan. Volgens de politie is de oorzaak vermoedelijk een oververhitte kachel. De brand sloeg van een woonboerderij over naar een naastgelegen schuur. Omdat er asbest is vrijgekomen, wordt de omgeving van de boerderij enkele dagen afgezet voor het verkeer. (ANP)