Late wissel AZ heeft averechts effect

FC Nürnberg 2 AZ 1

Ruststand 0-1. 29. De Zeeuw 0-1, 83. Mintal 1-1, 85. Mintal 2-1. Scheidsrechter: Johannesson (Zwe). Toeschouwers: 35.020.

Rotterdam, 6 dec. - Trainer Louis van Gaal had zijn ploeg gisteravond een helft in ‘oude stijl’ zien voetballen. Maar in de tweede helft van het UEFA-Cupduel met FC Nürnberg kwam AZ niet meer toe aan het dominante en bij vlagen spectaculaire spel van afgelopen seizoen. De ploeg uit Alkmaar verloor door twee late doelpunten met 2-1 van de nummer zestien van de Bundesliga, waardoor een vervolg in het Europese clubtoernooi onzeker is.

„Teleurstellend” zei Van Gaal na afloop voor de camera’s. „We hebben de eerste helft een goede wedstrijd gespeeld met kansen en heel goed positiespel. Dat lukte na rust niet meer. De tweede helft zakten een paar jongens door het ijs waardoor we ons spel niet meer konden opbrengen.”

Van Gaal kon voor de wedstrijd tegen Nürnberg weer beschikken over Boy Waterman. De doelman bleek voldoende hersteld van een blessure aan zijn linkerbovenbeen. De Italiaan Graziano Pellè kreeg een plek in de aanvalslinie, die was vrijgekomen door de schorsing van de Braziliaan Ari. Bij Nürnberg, de ploeg van voormalig FC Twente-trainer Hans Meyer, begonnen oud-Ajacieden Tomas Galásek en Angelos Charisteas in het basiselftal.

In de eerste helft demonstreerde de thuisploeg, vorig seizoen de verrassende winnaar van de Duitse bekerfinale tegen landskampioen VfB Stuttgart, zijn vormcrisis. AZ rukte regelmatig op tot aan het strafschopgebied, al speelde de ploeg uit Alkmaar niet in een hoog tempo. Na een half uur zette Demy de Zeeuw AZ op voorsprong. De middenvelder kon ongehinderd doorlopen naar doelman Jaromir Blazek, na een fraaie hakbal van de Belg Moussa Dembélé. In het vervolg verzuimden Kew Jaliens en de IJslander Gretar Steinsson de score uit te breiden. Op slag van rust miste de tegenvallende Charisteas namens Nürnberg de grootste kans.

In de tweede helft bracht de zichtbaar geïrriteerde Mayer de Rus Ivan Sajenko en de Slovaak Marek Mintal in. Met de twee invallers bleek Nürnberg in staat een versnelling hoger te spelen, waardoor AZ de grip op de tegenstander verloor. De thuisploeg kreeg met een half uur te spelen vrije schietmogelijkheden, maar Waterman hield AZ op de been.

Het was een ongelukkige wissel van Van Gaal die uiteindelijk de nederlaag inleidde. De trainer haalde de ervaren maar weinig explosieve verdediger Barry Opdam naar de kant voor de jonge en snelle Milano Koenders. Maar in plaats van de snelle aanvallen over de rechterkant van het veld te onderdrukken, kreeg Nürnberg nog meer ruimte. In de slotfase kon spits Mintal twee keer ongehinderd scoren vanaf de rand van het strafschopgebied, na miscommunicatie in de verdediging van AZ.

„Koenders viel inderdaad slecht in”, zei Van Gaal. „Maar ik bracht hem omdat Opdam ook geen grip op zijn tegenstander had. Daardoor hadden we al twee kansen weggegeven. We hadden voor rust, toen we goed speelden, vaker moeten scoren. Nu strafte Nürnberg ons spel na rust af.”

De beslissing in de poule valt op 20 december, als AZ op eigen veld tegen Everton speelt. De ploeg uit Liverpool won gisteren met 1-0 van Zenit Sint Petersburg, dat vorige maand Russisch kampioen werd. De formatie van trainer Dick Advocaat is uitgespeeld. Bij een zege op Everton plaatst AZ zich ten koste van Zenit voor de knock-outfase van het UEFA-Cuptoernooi, waarvan Everton zich al heeft verzekerd. Ook met een gelijkspel kan de ploeg uit Alkmaar zijn weg in Europa vervolgen, maar dan moet Nürnberg verliezen van het al uitgeschakelde Griekse Larissa.